Nieuwe foodtrend: je bananenschil opeten

bananenschil

Dat je appels het best met schil kunt eten (want: rijk aan voedingsstoffen) wisten we natuurlijk allang. Toen echter bleek dat mensen dat ook bij kiwi’s en avocado’s doen, keken we wel even vreemd op. Maar de voedingsgoeroes van nu gaan nog een stap verder: ook bananen worden met jasje en al opgepeuzeld. Ehh, wat?!

Het eten van de bananenschil schijnt in India al jarenlang de normaalste zaak van de wereld zijn. Nu begint echter ook de westerse wereld eraan te geloven; er wordt zelfs al gesproken over ‘het nieuwe superfood’. Het jasje van de banaan is rijk aan vitaminen, kalium en magnesium en heeft zelfs meer voedingsstoffen dan het vruchtvlees zelf. Dit is wat de schil van een gemiddeld grote banaan bevat:

  • 12 procent van je dagelijkse behoefte aan vezels – bevordert de stoelgang en verlaagt de kans op diabetes.
  • 17 procent van je dagelijkse behoefte aan vitamine C – belangrijk voor je immuunsysteem, groei en ontwikkeling.
  • 20 procent van je dagelijkse behoefte aan vitamine B6 – helpt je lichaam om voeding om te zetten in energie.
  • 12 procent van je dagelijkse behoefte aan kalium – helpt bij de ontwikkeling van cellen, weefsel en organen.
  • 8 procent van je dagelijkse behoefte aan magnesium – belangrijk voor je energielevel en bloedsuikerspiegel

Lijkt zo’n bananenschil je vooral erg taai en bitter? Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je niet drie uur aan het kauwen bent. Je kan de schil (net als die van avocado’s) in de blender gooien er een een smoothie van maken. Ook door middel van verhitten kan het jasje z’n harde textuur verliezen; frituren, bakken of koken zou wonderen doen. Maak ‘m van tevoren wel even goed schoon met een borsteltje.

Voor wie het wel ziet zitten: eet smakelijk! Wij denken er nog even over na.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bronnen LiveScience, Business Insider
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.