Doe dit nooit nadat je wijn hebt gedronken

wijn drinken

Wijnliefhebbers opgelet! Het verkleuren van de tanden is niet het enige nadelige effect dat wijn kan hebben op de gezondheid van je gebit. Er is namelijk één ding wat je nooit meteen moet doen na het drinken van een glas wijn: je tanden poetsen!

Bron CookLoveShare | Beeld iStock

De tanden poetsen direct na het nuttigen van een glaasje wijn kan het tandglazuur ernstig beschadigen. Zowel rode als witte wijn bevat een hoge zuurgraad (wit nog veel meer dan rood) en daarom is het belangrijk om minimaal een half uur te wachten voordat je je tanden poetst.

“Door niet meteen de tanden te poetsen krijgt het glazuur namelijk een kans om te herstellen van de zuuraanval van de wijn en wordt het tandglazuur minder gevoelig voor wegpoetsen”. Dit meldde BBC News na een gesprek met een tandheelkundig professor over de effecten van de zuurgraad in wijn op het gebit. Een onderzoek naar de relatie tussen het drinken van wijn en schade aan het tandglazuur, gepubliceerd door Nutrition Research, geeft extra wetenschappelijk bewijs.

Andere boosdoeners

Overigens is niet alleen wijn een boosdoener bij het ontstaan van tanderosie (slijtage van het tandglazuur door zuren uit eten en drinken of uit de maag). Sterker nog: frisdranken en vruchtensappen zijn de grootste vijanden van het tandglazuur. Ook voor zuur fruit zoals citrusvruchten en appels is het oppassen geblazen. Kortom: alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ook, kunnen schadelijk zijn voor het gebit. Dus eet of drink zuur met mate!

Meer nieuws over eten vind je hier!