Oh no: rietjes worden verboden door Europese Commissie

wegwerpplastic

Een erg leuke bijkomstigheid van de zomer: we mogen de tropische, exotische drankjes weer van stal halen. En daar horen natuurlijk rietjes bij, om de vrolijke look van je sangría, mojito of fruitwater af te maken. Toch zullen we het in de toekomst zonder de kleurrijke touch moeten doen. De Europese Commissie wil deze vorm van wegwerpplastic afschaffen.

Naast rietjes vallen ook schoonmaakdoekjes, voedselverpakkingen en plastic wattenstaafjes onder het wegwerpplastic dat de Europese Commissie wil afschaffen. Hiermee wil de Commissie het eenmalig gebruik van plastic aanpakken, dat volgens haar bevindingen goed is voor de helft (!) van al het plastic dat in de oceaan verdwijnt.

Duurzame vervanging

Maar een leven zonder rietjes of wattenstaafjes? Wees gerust, dat is niet waar de Europese Commissie naar streeft. Duurzame alternatieven voor wegwerpplastic, zoals wattenstaafjes van karton, zijn erg welkom. Zolang de vorm van wegwerpplastic maar verdwijnt. De Commissie overweegt zelfs een verbod om het onnodige verbruik van deze plastic vormen tegen te gaan.

En er is ook goed nieuws: de Commissie wil dat 90 procent van de plastic flessen wordt ingezameld. In de landen waar statiegeld op de flessen zit, wordt dat percentage al bijna gehaald. Er bestaan dus absoluut manieren om samen te werken aan het recyclen van plastic.

Op 23 mei zal de Europese Commissie haar volledige plan presenteren.

Bron: NU.nl, De Standaard | Beeld: iStock

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

https://www.magazine.nl/abonnement/viva

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.