Ook altijd honger na een avond stappen? Dit is waarom

Eet jij na een avond stappen ook altijd de hele koelkast/shoarmatent leeg? En heb je gek genoeg de volgende ochtend alwéér honger? Experts verklaren je morning after-honger.

Tekst CookLoveShare | Beeld iStock

Er zijn een paar factoren die meespelen wat betreft dit raadselachtige fenomeen, volgens Women’s Health expert dr. Jennifer Wider: “Alcohol knoeit met je bloedsuikerspiegel, waardoor je na een aantal drankjes het gevoel kunt hebben dat je honger hebt, terwijl dit niet zo is. Omdat je bloedsuiker tijdelijk verlaagd wordt door alcohol, probeert je lichaam dit tijdens je slaap te herstellen. Als gevolg van deze schommeling in je glucose, word je ’s ochtends nog steeds met een hongergevoel wakker.”

Uitdroging kan ook een rol spelen. Alcohol is een diureticum, wat betekent dat je meer moet plassen als je drinkt. Als je deze vochtreserves daarna niet aanvult, ontstaat de welbekende nadorst. “Sommige mensen verwarren dorst met honger en gaan eten om het uitdrogingsgevoel te verlichten”, zegt Wider. Het probleem is, dat meer eten niet helpt om je nadorst te lessen. Je kunt dus nog steeds honger hebben omdat je het hoofdprobleem – nadorst – niet aanpakt. Tegelijkertijd werkt je lichaam heel hard om de alcohol uit je systeem te krijgen, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft dan normaal.

Zo bestrijd je die kater

Het beste wat je kunt doen na een avondje stappen, is veel water drinken voordat je naar bed gaat én zodra je wakker wordt. Eet ’s ochtends een voedzaam ontbijt met goede voedingsstoffen zoals vitamine B12, thiamine en foliumzuur. Door het drinken van teveel alcohol heeft je lichaam moeite om deze voedingsstoffen op te nemen, kies daarom voor voedsel dat hier heel rijk aan is zoals eieren, kaas, peulvruchten en noten.

Een combinatie van een voedzaam ontbijt en veel water drinken, zijn van vitaal belang om je kater aan te pakken. Het geeft je energie en verlaagt de kans op een kater aanzienlijk.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.