Oranje wijn: dit is hét zomerdrankje waar iedereen het over heeft

Oranje wijn

Nu de eerste hittegolf in Nederland officieel een feit is, snakken we massaal naar een lekker verkoelend drankje. Bij iedere zomer hoort wel weer een nieuwe alcoholische versnapering. En laat dit jaar iedereen het ineens hebben over oranje wijn.

De afgelopen jaren was een koude rosé vooral de favoriet in de tuin, op het balkon of op het terras, maar nu maakt een nieuwe smaak zijn intrede.

LEES OOK:
Santé: met dit ingrediënt maak je een goedkoop slobberwijntje een stuk lekkerder

Oranje wijn

Aanvankelijk kon je voor oranje wijn alleen terecht in specifieke wijnbars. Nu wordt de wijntrend steeds populairder en kun je op veel meer plekken terecht voor een flesje oranje wijn. Wijnexperts denken dan ook dat de oranje wijn hét zomerdrankje van 2020 wordt.

Witte druiven met schil

Maar wat is oranje wijn eigenlijk precies?  ‘Oranje wijn is gemaakt van geweekte witte druiven met schil, die een paar dagen moeten fermenteren’, legt wijnexpert Neil Hilips uit aan Red Online UK. ‘De druiven worden gefermenteerd in een vat, gemaakt van klei, hout of staal. Tijdens de fermentatie worden de suikers in druiven omgezet in alcohol. De druivensap onttrekt de smaakstoffen uit de schillen van de druiven en zo krijgt de wijn haar smaak. Dit fermentatieproces geeft de wijn zijn oranje kleur’

Pittig eten

Net als met rode wijn worden de druiven met schil gefermenteerd. Oranje wijn is dus eigenlijk een witte wijn die als een rode wijn gemaakt wordt. Hierdoor krijgt de wijn een intense smaak. Oranje wijn kun je daarom het beste drinken bij pittige gerechten, waaronder curry’s of andere Aziatische gerechten. Maar het drankje past ook goed bij vlees of vette vis. Cheers!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

It looks like this may wind up being Vermentino week at chez Swan. On the heels of yesterday’s wine, in which Vermentino is lead vocalist, I have an orange/amber wine that bills Vermentino as one of two backup singers. Troon Vineyard, a Demeter-certified, biodynamic producer in the Applegate Valley AVA of southern Oregon which has long been a leading producer of Vermentino, has also been offering orange wines for a few years now, using a variety of formulations. What they all have in common is quality (quite good) and basic methodology (skin contact). Oh, there’s also never any orange weirdness (funky flavors, VA, etc.) This very good, very clean wine. Their 2019 Troon Kubli Bench Amber is 74% Riesling, 16% Vermentino, and 10% Viognier. The color is, unsurprisingly, orange-amber. The nose is a marvelous melange of dried apricot, baking spice, lemon, and dried flowers. It’s a medium-bodied wine with moderate alcohol (13.3%). The tannins, as opposed to being distracting as they can be in some orange wines, are light, very fine, and serve to only frame the wine and balance its acidity. And, perhaps, keep you from pounding the wine willy-nilly. Instead, I suggest dressing it up and taking it out to a nice dinner, where it will be a sophisticated pairing for light meat dishes. But, if you’re not ready to go to restaurants yet, it will be very happy to join you and your chicken salad sandwich on the back deck. There is yet another option. Given the wine’s aromas and flavors, I thought it might make a good, low-alcohol, sugar-free substitute for dry vermouth. I was right. Four parts Plymouth gin, 1 part Troon Kubli Bench Amber, and a drop of orange bitters makes a sophisticated martini. À votre santé! @troonwines @oregonwineboard @demeter_usa @applegatewinemaker #orangewine #amberwine #foodwine #goodwine #martini

Een bericht gedeeld door fredswan (@fredswan) op

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Libelle.nl | Beeld: Instagram