Zuid-Europa op je bord: Zó maak je voor vier personen Paella Mixta

paella mixta

Het is nog even wachten tot je weer aan een playa ligt, maar dat zonnige gevoel creëer je ook heel makkelijk in je eigen keuken met deze overheerlijke Paella Mixta.

Paella mixta

Voor 4 personen

  • 16 mosselen, schoongemaakt
  • 20 venusschelpjes, schoongemaakt
  • 100 ml witte wijn
  • 1 mespuntje saffraan
  • 4 kippendijen
  • 1 tl kipkruiden
  • 1 tl milde paprikapoeder
  • 6 gamba’s
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • oregano
  • knoflookpoeder
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 100 g sobrasada (of verse chorizo), in kleine blokjes
  • 1 el paellakruiden
  • 1 rode paprika, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 tomaten, in blokjes gesneden
  • 350 g Spaanse paellarijst (arroz Bomba)
  • kippenbouillon
  • 10 kerstomaten
  •  1 citroen, in partjes
  • 1 bosje bladpeterselie, fijngesneden

Lees ook
Lente op je bord: Mexicaanse salade met koriander en limoentofoe

Zó maak je het

Verhit een scheutje olijfolie in een steelpan. Voeg de mosselen en venusschelpen toe, blus af met witte wijn en doe een deksel op de pan. Haal van het vuur zodra de schelpen open zijn. Houd het kookvocht apart. Kruid de kippendijen met olijfolie, kipkruiden en paprikapoeder. Bak ze gaar in een pan met olijfolie. Kruid de gamba’s met olijfolie, gerookte paprikapoeder, oregano, knoflookpoeder, peper en zout. Gril ze 2 minuten langs beide kanten.

Verhit olijfolie in een paellapan en stoof de ui, knoflook, sobrasada, paellakruiden, saffraan, paprika en tomaten. Voeg na enkele minuten de rijst toe, stoof deze even mee. Blus het geheel af met het kookvocht van de schelpdieren. Voeg kippenbouillon toe tot alles net onderstaat en laat sudderen tot de bouillon is opgenomen. Voeg telkens 2 lepels bouillon toe zodra het opgenomen is.

Herhaal dit tot de rijst gaar is. Verdeel de schelpdieren, gamba’s, kip en kerstomaten over de paellapan. Laat 3 minuten meebakken op laag vuur zonder te roeren. Maak af met citroenpartjes, bladpeterselie en een scheutje olijfolie.

Meer warmte op tafel

Van schalen vol hapjes tot volledige maaltijden; aan de hand van de negentig recepten in Mediterraneo ontdek je de keukens van verschillende regio’s aan de Middellandse Zee. Leer klassiekers als paella maken of verras met originele tapas.

€ 25,99 Lannoo

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Productie Michelle Wolfkamp | Tekst Maxence Sys, Pulpo | Foto’s Heikki Verdurme