Proosten met een glaasje bubbels? Dit is waarom je dat niet met een plastic glas doet

Morgen om middernacht proosten met een glaasje bubbels? Dat hoort er natuurlijk wel een beetje bij. Maar blijkbaar kun je dit beter niet doen met een plastic bekertje. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de smaak bubbels écht verandert als je het in plastic in plaats van glas serveert.

En dat moeten we natuurlijk niet hebben.

Veranderende bubbels

Uit het onderzoek blijkt dat bubbels zich anders gaan gedragen in een plastic glas of beker. Ze blijven namelijk langer aan de randen kleven, waardoor ze groter worden en de smaak aantasten.

Wetenschappers kwamen tot deze conclusie toen ze mousserende wijn bestudeerden in verschillende soorten glazen en bekers. Niet alleen wegwerpbekers, maar zelfs harde plastic bekers hebben al effect op de smaak van je drankje. Het proces waarbij bubbels worden gevormd, is anders bij plastic dan bij glas.

Grootte van de bubbels

Uit het onderzoek bleek ook dat bubbels in dure champagnes wat kleiner en regelmatiger zijn, maar harder bruisen. Dit betekent dat de grootte van de bubbels veel invloed heeft op de smaak van mousserende wijnen. Onze mond is namelijk erg gevoelig voor verschillende texturen.

Morgen proosten met een lekker glaasje bubbels? Haal de champagneglazen dan dus maar gewoon uit de kast. Proost!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: HLN | Beeld: iStock