Raad voor gezondheid wil suikertaks en btw-verlaging op gezond eten

suikertaks

Verbod op reclame voor ongezond voedsel, een suikertaks én de btw op gezond eten, zoals groente en fruit, verlagen. Voor de een klinkt het als je reinste nachtmerrie, voor de ander als echt goede reden om gezonder te leven. Het lijkt geen toekomstmuziek meer: adviesorgaan de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) heeft een rapport gemaakt, waarin dit plan besproken wordt. 

RVS wil namelijk dat de overheid meer doet om gezond eten te stimuleren, zo blijkt uit hun rapport. Hierin hebben ze het over het oprichten van een bestaansminimum voor een gezond leven: een soort ondergrens op gezondheidsgebied. Gemeenten zouden ook meer vrijheid moeten hebben om fastfoodrestaurants en snackbars te weren om zo een gezonder leefgebied te stimuleren.

Gezondheidsachterstanden door maatschappelijke factoren

De problemen tussen arm en rijk in Nederland zijn er al langer, maar de coronacrisis heeft het nog eens uitvergroot. Gezondheidsachterstanden hangen namelijk vaak samen met maatschappelijk factoren, waaronder een laag inkomen, schulden en werkeloosheid. Het is bewezen dat mensen met een laag inkomen en praktische opleiding zeven (!) jaar korter leven dan mensen met en theoretische opleiding die meer verdienen.

Financieel plaatje suikertaks

Het is een meerjarenplan: volgens de raad moet het zeker vijftien jaar lang gevoerd worden, omdat bepaalde achterstanden overgedragen worden op nieuwe generaties. Uit het rapport blijkt ook dat er een forse investering vanuit de overheid nodig is. Het Ministerie van Volksgezondheid zou twee procent van hun budget – wat neer komt op 1.7 miljard euro – moeten investeren als goed begin.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: NOS | Beeld: Getty Images
Selien woont in Kortenhoef, een klein dorpje nabij 't Gooi, met haar vriend en hun Roemeense hond Bimmer. Verwondert zich dagelijks over duizend en één dingen, valt regelmatig over haar eigen voeten en beoefent (zonder enig sportief talent) alle mogelijke sporten om in shape te blijven, maar laat chocola nooit staan. Voor freelance avonturen volg je haar via Instagram op @selienkoster