Recept van de week: Churrasco style picanha

Churrasco style picanha

Toen hij de American way van barbecueën ontdekte, viel alles op zijn plaats voor horeca-duizendpoot 
Jord Althuizen. Hij startte zijn cateringbedrijf Smokey Goodness en werd in 2014 wereldkampioen barbecue. Zin om zelf ook een keer als een echte pro te barbecueën? Haal je rookhoutsnippers tevoorschijn en bestel een half varken bij de slager en ga ervoor!

Voor 4-5 personen: 1 picanhasteak van 
circa 1,4 kg (liefst van een mooi vet ras 
zoals Aberdeen Angus of Limousin) • 1 
gehalveerde bol verse knoflook • 1,5 el 
grof zeezout • versgemalen zwarte peper 
• 200 ml chimichurri (zie recept op pag. 80)

Nodig: 2 grote barbecue- of kebabspiesen 
• barbecue voor direct grillen met twee temperatuurzones
Voorbereiding: 1 uur, bereiding: circa ½ uur

Bereid een barbecue of grill voor op direct grillen en verhit deze waarbij je twee temperatuurzones creëert: een deel loeiheet voor het dichtschroeien (350°C) en een deel matig heet voor het doorgaren (160°C).

Snij de picanhasteak in de breedte in dikke stroken van 5 centimeter breed. Wrijf de stroken rondom goed in met de gehalveer-de bol knoflook. Vouw de picanhastroken dubbel zodat de vetlaag als een boog aan de buitenzijde zit en spies ze vast op een 
grote barbecue- of kebabspies. Bestrooi de gespieste picanha rijkelijk met grof zeezout en leg ze op het heetste deel van de barbecue. Gril de spiesen al draaiend tot het vet begint te smelten en het vlees mooi van kleur is. Gaar verder door tot een kerntemperatuur is bereikt van 54°C boven het 
matig hete deel van de barbecue. Laat 
de picanha kort rusten, bestrooi met vers-gemalen zwarte peper en snij in dunne plakjes terwijl deze nog aan de spies zit voor de echte Braziliaanse churrasco-beleving. Serveer met de chimichurri bij een Latijns-Amerikaanse maaltijd met geroosterde groenten en fajita’s of maispolenta.

Meer recepten? Jord’s boek ‘Smokey Goodness’ kost €24,99 bij Smokey Goodness.