Recept van de week: Geroosterde bietjes met pistache-citroendressing

geroosterde bietjes

Als je ergens de eetcultuur van een land kunt leren kennen, dan is het wel op straat. Foodstylist en chef Jennifer Joyce struinde in maar liefst 24 landen de straten af op zoek naar het beste eten. De gerechten die ze daar at, werden meestal klaargemaakt op minuscule vuurtjes, wankele gasstelletjes of à la minute gemengd. Gelukkig smaken de recepten in ‘My streetfood kitchen’ net zo lekker als je ze veilig in je eigen keuken maakt.

Voor 4 tot 6 personen: 6-8 gele of rode bietjes • 2 el olijfolie
Voor de dressing: 1½ el wittewijnazijn • 60 ml extra virgin olijfolie • 1 teen knoflook, fijngehakt • 20 g gepelde pistachenoten, geroosterd en fijngehakt • 1 tl fijne kristalsuiker • 1 el bieslook, fijngehakt • 1 citroen, in partjes, de vliesjes verwijderd en fijngehakt

Verwarm de oven voor tot 220 °C. Leg de bietjes op een dubbele laag aluminiumfolie, besprenkel met olie en bestrooi met zout. Vouw dicht tot een pakketje, met voldoende ruimte voor circulerende lucht. Rooster 40 tot 60 minuten in de oven, of tot de bietjes zacht zijn. Je kunt de bietjes ook bestrooien met zout en 30 tot 40 minuten stomen. Laat even afkoelen en wrijf er met keukenpapier het velletje af. Snijd de bietjes doormidden. Ze zien er mooi uit met de toppen er nog aan, maar die mag je er ook afsnijden. Leg de bietjes in een ondiepe schaal. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje. Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe en roer goed door. Giet de dressing over de warme rode bietjes en serveer.

‘My streetfood kitchen, meer dan 150 wereldgerechten’ door Jennifer Joyce (Uitgeverij Good Cook, € 24,95)