Recept: Kokoscrème met 
vanille-chai-pruimencompote

Verrukkelijk eten terwijl je ondertussen goed zorgt voor lichaam & geest? De ayurvedische gerechten van de Londense bestsellerauteur Jasmine Hemsley brengen je helemaal in balans. Met vandaag het recept voor kokoscrème met vanille-chai-pruimencompote.

Productie Valérie Ntantu Tekst Jasmine Hemsley Foto’s Nick Hopper

Benodigdheden voor 2-3 porties

1 el ghee• 1 blik (400 ml) volle kokosmelk of 400 ml rijstmelk • ½ el rietsuiker • 1 mespunt zeezout • ¼ tl kaneel • 2 tl agar agar (vegetarische gelatine) • 1 el paranoten, fijngehakt (optioneel)

Voor de vanille-chai-pruimencompote: ongeveer 12 rijpe pruimen • 60 g rietsuiker • 1 steranijs • 1 vanillepeul of 2 tl vanille-extract • 1 kaneelstokje • ½ tl versgemalen zwarte peper, of meer naar smaak

Zo maak je het

  • Begin met het maken van de compote: snijd de pruimen in vieren en verwijder de pitten. Doe het fruit in een pan met een dikke bodem, samen met de rietsuiker, steranijs, vanillepeul, kaneelstokje en de zwarte peper. Bak zachtjes op een middelhoog vuur, deksel erop, en verlaag het vuur om 15 minuten te sudderen, of totdat de pruimen zacht zijn of uit elkaar vallen. Vis de steranijs, vanillestok en kaneelstok eruit.
  • Zet hierna een gietijzeren pan of pan met keramische bodem op een middelgroot vuur en besmeer de bodem met gesmolten ghee.
  • Schud het blik kokosmelk goed (vooral als het koud is) en giet in de pan. Roer de rietsuiker, zout en kaneel erdoorheen en 
klop flink.
  • Strooi de agar agar erin en breng rustig, zonder te roeren, in een paar minuten aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes doorkoken en roer zo nu en dan.
  • Laat wat afkoelen (als je fijn glaswerk gebruikt) en verdeel over twee of drie glazen. Top af met de compote en de fijngehakte paranoten, en dien op.

Meer recepten lees je in VIVA 18. Deze editie ligt t/m 8 mei in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER«