RECEPT: Koude roze bietensoep

Yesss, het is weekend! Dat betekent tijd om nieuw recepten te proberen. Elke zaterdag deelt VIVA een van haar favorieten. Deze week: koude roze bietensoep.

Voor 8 personen: 6 rode bieten (ca. 750 g), goed gewassen • 500 g volle naturel yoghurt • 3½ el citroensap • 2½ tl zout • 1 komkommer, geschild, in blokjes • 6 radijsjes, in schijfjes • 6 bosuien, in ringetjes • een handvol dille, fijngehakt • 4 tenen knoflook, fijngesneden • (voor de garnering: 2-3 hardgekookte eieren, fijngehakt)

Snij de stelen en het blad van de bieten, en hak ze vrij grof. Snij de knobbelige bovenkant van de bieten af en schil en rasp de bieten met keukenhandschoenen aan (gebruik eventueel een keukenmachine). Doe de bietenrasp met 3 dl water in een pan. Breng aan de kook, draai het vuur omlaag en laat 5 minuten sudderen (stoof de bietenstelen en het -blad de laatste 2 minuten mee).

Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Roer de yoghurt met 1½ dl water, het citroensap en 2 tl zout in een grote kom, en klop alles glad. Meng de gehakte groenten, dille, knoflook, geraspte biet, gehakte stelen, het blad en het kookvocht door elkaar. Proef en voeg naar smaak zout en citroensap toe. Eet de soep meteen of zet ’m voor een extra krachtige smaak minstens 4-6 uur of tot de volgende dag in de koelkast (afgedekt). Serveer de soep koud of op kamertemperatuur, gegarneerd met flink wat verse dille en naar keuze de fijngehakte eieren.

Dit artikel is afkomstig uit VIVA. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.