Recept met zoetmakertje stevia

Of we de bodemdrang volledig kunnen verslaan? Waarschijnlijk niet. Maar gelukkig zijn er steeds meer alternatieven voor vet, koolhydraten en suiker. Zoals stevia, een Zuid-Amerikaans superzoet plantje dat de wereld aan het veroveren is.

Je móet er inmiddels weleens van hebben gehoord: stevia. Deze natuurlijke zoetstof uit het Paraguyaanse steviaplantje is tweehonderd keer zoeter dan suiker en er is daarom maar een klein beetje van nodig. Daarnaast levert het geen calorieën op. Niet gek dus dat de suikervervanger sinds de introductie in Europa in 2011 helemaal hip and happening is. Steeds meer frisdrankproducenten kiezen voor zoetstoffen uit stevia en het stevia-snoepgoed vliegt je om de oren.

Zelf uitproberen kan ook: wie echt puur natuur wil, schaft een steviaplantje aan, maar je kunt het ook vloeibaar, als zoetjes of in poedervorm kopen in de supermarkt. Druppel het door je smoothie of voeg het toe aan je cakes, fruitrepen of taarten, zoals deze guilt-free appeltaart.

Recept: Steviappeltaart

Nodig: 250 gr boter * 4 eieren * 1 gr steviapoeder * 1 el kaneelpoeder * zout * zakje bakpoeder * 350 gr gezeefde bloem * 1 kilo appels, geschild en in dunne plakjes gesneden

Haal van tevoren de boter en eieren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop met de mixer de boter zacht en voeg de eieren toe. Doe daarna de stevia, kaneelpoeder en een snuf zout erbij. Klop alles goed door tot het zacht en romig is. Meng de bloem met het bakpoeder en voeg dit toe aan het botermengsel. Kneed het deeg tot een mooie bol, pak deze in met huishoudfolie en laat ’m even rusten in de koelkast. Rol de bol daarna uit en beleg een taartvorm met het deeg, druk de randen goed aan. Stapel de appelschijfjes erin op en schuif de taart in de oven voor ongeveer 30 minuten. Laat ’m wel even afkoelen voor je het mes erin zet, anders valt ie uit elkaar.

Coca-Cola life

Stevia zit ook in de nieuwste Coca-Cola variant: Coca-Cola life. Wil je meer weten over Coca-Cola life? Klik dan hier.