Lekker thuis: deze gerechten zijn restaurantwaardig en zet je zó op tafel

Recept

We snakken naar dat gezellige etentje buiten de deur, maar zolang dat niet kan, toveren we zelf maar iets extra lekkers op tafel thuis uit eigen keuken. 

Kaki’s en peren met blauwe kaas en pittige pecannoten

Voor 4 personen

  • 100 g pecannoten
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 tl pul biber
  • 1 el olijfolie, plus wat meer voor het besprenkelen
  • 2 peren, klokhuis verwijderd en in dunne plakken
  • 2 kaki’s, in dunne plakken
  • 1 el wittewijnazijn of appelciderazijn
  • 100 g stevige blauwschimmelkaas, zoals Valdéon of Bayley Hazen Blue, dungesneden of verkruimeld

Roer de pecannoten, ahornsiroop en pul biber in een grote koekenpan op middelhoog vuur 5 tot 8 minuten door elkaar tot de suiker begint te borrelen en karamelliseert. De pecannoten worden wat wittig en krijgen rondom een gelijkmatig suikerlaagje. Voeg de olijfolie toe en haal de pan van het vuur. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat alles helemaal afkoelen.

Hak de noten grof. Leg de peren en kaki’s op een grote schaal en sprenkel de azijn en extra olijfolie erover. Bestrooi ze met zout en peper en verdeel de pecannoten en de blauwschimmelkaas erover.

Pasta met schelpdieren, chorizo en walnoten

Voor 4 personen

  • 50 g walnoten
  • 30 g verse platte peterselie, alleen de blaadjes, gehakt
  • 6 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 citroen
  • 350 g linguine, fettuccine of spaghetti
  • 2 el olijfolie
  • 2 verse chorizoworstjes
  • 675 g schelpdieren, zoals kokkels, tapijtschelpen of venusschelpen, schoongemaakt en afgespoeld

Verwarm de oven voor op 180 °C. Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Rooster de walnoten in circa 10 minuten op een bakplaat bruin en geurig. Laat ze afkoelen en hak dan fijn. Roer de walnoten, peterselie en een mespuntje knoflook in een kommetje door elkaar. Rasp de schil van de citroen boven de kom. Snijd de citroen in vieren en bewaar voor later.

Breng het notenmengsel op smaak met zout en peper en zet apart. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. De pasta moet wat bite hebben, want hij gaart verder in de koekenpan. Verhit intussen de olijfolie in een grote koekenpan of pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de worstjes toe en bak ongeveer 5 minuten, tot ze bruin en net gaar zijn. Voeg de rest van de knoflook en zout en peper naar smaak toe. Bak het geheel af en toe roerend ongeveer 2 minuten, tot de knoflook net goudbruin begint te worden.

Voeg de schelpdieren toe en dek de pan af. Controleer na 3minuten of de schelpen open zijn, dan zijn ze gaar. Is dat niet het geval, geef ze dan nog een minuutje. Giet de pasta af en bewaar ongeveer 500 ml van het kookvocht. Voeg de pasta en 250 ml van het kookvocht toe aan de koekenpan en roer alles door elkaar. Verwarm het geheel ongeveer 5 minuten op middelhoog tot hoog vuur, waarbij je de pan geregeld schudt en ronddraait, tot er een dikke, glanzende saus is ontstaan. Breng de pasta op smaak met zout en peper. Verdeel voor het serveren het walnotenmengsel erover en serveer de partjes citroen er apart bij.

Salade van gegrilde mais met verse kaas en maisnoten

Voor 4 personen

  • 6 maiskolven, met blad
  • 2 el vers limoensap, plus wat meer naar smaak
  • ½ kleine rode ui, in dunne ringen
  • ½ tl chilivlokken, plus wat meer naar smaak
  • 30 g koriander, dunne steeltjes en de blaadjes
  • 115 g queso fresco, haloumi of een andere stevige verse kaas, verkruimeld of kleingemaakt
  • 45 g  geroosterde maisnoten, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 230 °C . Leg de kolven met blad en al op een rooster en zet 30 tot 40 minuten in de oven, draai een paar keer om. Controleer ze na 30 minuten door het blad wat open te trekken. De mais moet prachtig geelgoud van kleur zijn en wat verbrande vlekjes vertonen. Is dit nog niet het geval, gun hem dan nog zo’n 10 minuten.

Roer intussen het limoensap met de ui en chilivlokken in een kom door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe en zet het mengsel apart. Haal de maiskolven uit de oven en laat afkoelen totdat je de korrels eraf kunt halen. Houd de kolf vast bij de steel en zet ’m in een grote kom.

Begin bovenaan en schaaf de korrels er met een scherp mes zo dicht mogelijk langs de kolf vanaf. Voeg het limoenmengsel toe en zout en peper naar smaak. Roer alles goed door elkaar. Voeg dan ook de koriander, de queso fresco en de maisnoten toe en breng op smaak met zout, chilivlokken en eventueel nog wat limoensap. De salade moet lekker limoenachtig zijn.

Lees ook
Geen tijd om te koken? Deze 3 recepten kun je lekker snel maken

We blijven thuis

Nadat een paar van haar recepten viral gingen op Instagram, kon een eigen kookboek niet uitblijven. In Lekker thuis deelt Alison Roman, de koningin van de thuiskeuken, haar favoriete recepten: gezond, vol van smaak en – ook lekker – makkelijk te maken en gewoon uit eigen keuken.

€ 27,99 Spectrum

Productie Michelle Wolfkamp | Tekst Alison Roman | Foto’s Michael Graydon en Nikole Herriott, GettyImages