Recept van de week: Aziatische salade met geroosterde kippendij

aziatische salade

Yes, het is weekend! Dat betekent tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Elke zaterdag deelt VIVA haar favoriete recept. Deze week: Aziatische salade met geroosterde kippendij.

Voor 4 personen: schoongemaakte wortels en steeltjes van 1 bosje koriander • 2 tenen knoflook • 1 el arachideolie • sap en geraspte schil van 1 limoen • 4 kippendijen (ca. 600 g), zonder vel

Voor de salade: 1 bosje radijs, schoongemaakt • 1 grote daikon (witte rammenas),

schoongemaakt • 2 kleine groene mango’s (of 1 groene appel) • 1 komkommer, geschild en de zaadjes uitgeschept • blaadjes van 1 bosje koriander • blaadjes van 1 bosje munt • blaadjes van 1 bosje Thais basilicum

Voor de dressing: 2 el vissaus • sap van 4 limoenen • 1 rode chilipeper, fijngesneden • 60 g palmsuiker

De kippendijen: Meng de koriander, knoflook, olie en limoen in de keukenmachine tot een pasta. Schep de pasta in een grote plastic zak met ziplock-sluiting en doe de kippendijen erbij. Sluit de zak en masseer de kip tot hij goed omhuld is met de pasta. Laat de kip ten minste 30 minuten marineren. Stook de barbecue flink op. Hij moet heet zijn! Schroei de kip in 10 minuten rondom dicht. Leg het vlees nu hoger (bij een houtskoolbarbecue) of zet de hittestand lager (bij een gasbarbecue) en sluit het deksel als dat erop zit. Rooster de kippendijen zo 20 minuten, tot ze net gaar zijn. Stook de barbecue dan weer flink op en rooster de kip tot er een paar mooie schroeistrepen op zitten. Neem de kip van de barbecue. Nu is het tijd om even te rusten (niet voor jou, voor de kip!). Maak de salade terwijl de kip op de barbecue ligt.

De salade: Snijd de radijsjes in 4-8 stukken. Doe de stukjes in een kom met koud water en een flinke handvol ijsblokjes, zodat ze lekker knapperig worden. Snijd de daikon, groene mango (of appel) en de komkommer in luciferdunne reepjes (julienne). Doe ze in de slakom. Voeg de tuinkruiden toe. Laat de radijs uitlekken, snijd de kip in reepjes en doe ze in de kom. Maak de salade aan met de dressing.

De dressing: Meng de vissaus, het limoensap en de chilipeper. Breng de zoute vissaus en het zure limoensap geleidelijk in balans met de suiker. Wellicht heb je niet alle suiker nodig. Probeer een melange te bereiken van zoet, zuur en zout, in die volgorde van uitgesprokenheid.

Meer inspiratie nodig voor het diner? In VIVA 33 vind je ook een recept voor Sint-jakobsschelpen met sauce Jacqueline. Je kunt het blad hier online bestellen.