Recept van de week: Boerenkool-
appelsalade

Boerenkool-
appelsalade

Succesrecepten voor wie gezond wil koken. Zonder verspilling, maar ook zonder al te veel blabla. Dat betekent verse seizoensgroenten en zo veel 
mogelijk werken met wat je in huis hebt. Maak bijvoorbeeld deze boerenkool-appelsalade, met kiemgroenten, zaden en karnemelkdressing.

Bereiding: 25 minuten

Voor 4 personen: 8-12 boerenkool- of palmkool-bladeren (cavolo nero), afhankelijk van het 
formaat • 2 grote handenvol gemengde kruiden, zoals platte peterselie, munt en dille • 1 rode appel, in dunne plakken • ½ rode ui, in dunne ringen 
• 100 g linzen- of bonenkiemen • 4 el gemengde pompoen- en zonnebloempitten, geroosterd

Voor de dressing: 100 ml karnemelk • 2 el balsa-mico di mele (appelbalsamico) of appelciderazijn 
• 2 tl honing • 2 tl grove mosterd • 100 ml plant-aardige olie • 100 ml olijfolie

Klop voor de dressing de karnemelk, azijn, 
honing en mosterd in een kom door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Voeg in 
een dun straaltje geleidelijk beide soorten olie toe; klop voortdurend tot de dressing een geheel wordt. Voor een ultrazachte textuur kun je een staafmixer gebruiken. Haal voor de salade de koolbladeren van de stelen. Snij die in dunne plakken, scheur de bladeren in kleine stukjes. Pluk de kruidenblaadjes en scheur ze in reepjes. Meng in een grote kom de koolbladeren en -steeltjes met de kruiden, appel, ui, kiemgroenten en driekwart van de zaden. Breng alles op smaak met zout en peper, voeg de dressing toe en meng voorzichtig. Doe de salade in een 
kom of verdeel over borden, strooi de resterende geroosterde zaadjes erover en dien op.

Oogstpersoonlijk

Toen Alex Elliott-
Howery en James Grant in een smal straatje in Sydney hun eetcafé Cornersmith openden, hadden ze precies voor ogen wat er uit de keuken zou komen. Eten zoals ze dat thuis kookten, 
gemaakt van wat er ook maar op voorraad was en met producten van het seizoen. Daarnaast kwam er een 
inmakerij waar verse ingrediënten worden verwerkt tot jam, 
ingemaakte groenten, chutneys en salsa’s. Met dit boek laten Alex en James de rest van de wereld met ze meekoken. Cornersmith: Seizoens-
recepten uit het eetcafé 
en de inmakerij’ door Alex 
Elliott-Howery en James Grant voor €24,95 bij uitgeverij Good Cook.

In VIVA 20 vind je ook de recepten voor gebakken ricotta en frittata van prei met geitenkwark en appel. Je kunt het blad online bestellen.