Recept van de week: Brownies 
met honing-walnootkaramel

Het is weekend, dus tijd om lekker de keuken in te duiken! Elke zaterdag deelt VIVA haar favoriete recept. Deze week komen we lekker in chocoladesferen met het recept van deze week: Brownies 
met honing-walnootkaramel!

Voor de brownies: 150 g pure chocolade, fijngehakt • 110 g roomboter • 200 g bruine basterdsuiker • 3 eieren, geklopt • 75 g zelfrijzend bakmeel • snufje zout Voor de karamel: 100 g walnoten 
• 60 g slagroom • 50 g roomboter • 2 el water • 
25 g blanke stroop • 100 g kristalsuiker • 2 el honing 
• zeezoutvlokken • suikerthermometer

Verwarm de oven op 170°C. Bekleed een bakblik (20×30 cm) met bakpapier. Smelt de chocolade en de roomboter in de magnetron of au bain-marie. Roer goed. Voeg de suiker, eieren, het bakmeel en het zout toe en meng tot een egale massa. Giet in het bakblik en zorg dat het oppervlak mooi egaal is. Bak 15-20 minuten in de oven. De brownie is klaar als een satéprikker er licht vochtig uitkomt (met een paar kruimeltjes eraan). Laat afkoelen. Als de brownies in de oven staan, rooster je de walnoten kort op een bakplaat in de oven. Dit kan ook in een droge koekenpan – een paar minuten – tot ze van kleur veranderen en lekker ruiken. Hak ze in grove stukken. Smelt de roomboter en de room in een kom in de magnetron of in een pannetje op het vuur en laat afkoelen. Doe 2 el water, de blanke stroop en de kristalsuiker in een pan met dikke bodem. Zet op laag vuur en laat de suiker smelten. Als het mengsel begint te borrelen, doe je een minuut de deksel op de pan. Verwijder de deksel en plaats een suikerthermometer in de pan. Verwarm de vloeistof tot 180°C, tot het goudbruin kleurt. Voeg dan langzaam het boter-roommengsel toe. Het zal hevig gaan borrelen! Roer en voeg de honing toe. Verwarm tot 118°C. Roer de walnoten door de karamel en verdeel gelijkmatig over de brownie. Strooil na circa 
een half uur, als de karamel wat steviger is 
geworden, de zeezoutvlokken eroverheen.

Wil je nog meer chocoladegenot weekend? In VIVA 46 vind je ook een recept voor Chocolademelk 
met marshmellowbloemen en kaneel. Je kunt het blad hier online bestellen!