Recept van de week: Burgers van kikkererwten en pompoen

burgers van kikkererwten

Hallo zomer! Kom maar door met die witte wijn en gezellige sessies in het park of de achtertuin. Op de barbecue leggen we nu eens geen vlees, maar lekker hippe groentegerechten. Hierbij het recept voor burgers van kikkererwten en pompoen.

Voor 4-6 personen: 300 g kikkererwten uit blik, uitgelekt • 500 g hokkaidopompoen, geschild, ontpit en grof gehakt, zodat er ongeveer 300 g vruchtvlees overblijft • 140 g diepvrieserwten • 1 grote groene chilipeper, schuin- en dungesneden • 2 lente-uitjes, schuin- en dungesneden • 60 g kikkererwtenmeel, plus extra om te bestuiven • 1 tl komijnzaad • 1 tl korianderpoeder • 3 el fijngehakte korianderblaadjes en –steeltjes, plus extra blaadjes als garnering • 1 el citroensap • ½ tl zeezout • olie, om in te smeren • ijsbergslablaadjes, om erbij te serveren • citroenpartjes, om erbij te serveren • yoghurt, om erbij te serveren

Breng in een grote steelpan water aan de kook. Voeg de kikkererwten en pompoen toe en kook ze 15 minuten tot de pompoen gaar is. Giet af en doe dan in een schaal. Stamp de kikkererwten en pompoen met een aardappelstamper tot een grof mengsel. Roer de erwten, chilipeper, lente-uitjes, het kikkererwtenmeel, komijnzaad, korianderpoeder, de verse koriander, het citroensap en het zout erdoor. Dek de schaal af en zet in de koelkast tot alles goed gekoeld is.

Verdeel het mengsel in acht gelijke porties. Maak er met natte handen schijven of burgers van. Leg die op een bakblik met bakpapier en zet ze in de koelkast tot je ze wilt gaan bakken.

Verwarm de bakplaat van de barbecue voor op een gemiddelde tot hoge stand en smeer hem in met olie. Bestuif de burgers licht met wat extra kikkererwtenmeel en leg ze op de bakplaat. Bak ze 3-4 minuten aan iedere kant tot ze goudbruin zijn.

Meer groentegerechten voor op de barbecue vind je in VIVA 24. Het blad ligt nu in winkels of kun je hier online bestellen. Of check de recepten op Blendle.