Recept van de week: Chocola-appel met kastanjecrème

Chocola-appel met kastanjecrème

Slimme jongens, die Scandinaviërs. Met weinig ingrediënten weten ze iets fantastisch op tafel te zetten. Verse producten, simpele 
smaken, sensationele gerechten. Dat is de nieuwe Nordic Cuisine. Zo ook het recept van deze week: Chocola-appel met kastanjecrème.

Voor 4 personen: 3 appels (Granny Smith), 
zonder klokhuis en in 1,5 cm dikke ronde plakjes • 
2 el boter, op kamertemperatuur • ½ tl kaneel-poeder • 2 el bruine basterdsuiker • 750 ml 
alcoholvrije cider • 100 ml witte chocola, in stukjes van 1-2 cm • 200 ml slagroom • 2 el kastanjepuree

Verhit de oven voor op 170 °C. Besmeer beide kanten van de plakjes appel royaal met boter, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat 
en bestrooi met de kaneel en suiker. Bak ze in totaal 30 minuten in de oven en keer ze halverwege. Zet ondertussen de cider op hoog vuur 
tot een kwart van het oorspronkelijke volume 
is ingekookt. Neem de pan van het vuur. 
(Tijdens het afkoelen wordt de saus nog wat 
dikker. Als je ’m te dik vindt, kun je ’m 
verdunnen door er met een garde een scheutje water door te kloppen.)
Leg bakpapier op een bakplaat, leg de chocoladestukjes erop en zet ze 5-8 min. bij de 
plakjes appel in de oven, tot de chocola heel licht verkleurd is. Neem uit de oven en laat 
volledig afkoelen.
Klop de slagroom tot er stijve punten op blijven staan en spatel de kastanjepuree er voorzichtig doorheen. De puree bevat natuurlijke oliën die kunnen schiften als je de puree er te snel door mengt, dus let goed op.
De appels zullen inmiddels ook klaar zijn. Laat ze op de plaat een beetje afkoelen en verdeel ze over vier bordjes. Schep de kastanjecrème erop, garneer met de chocola en een scheutje 
ingekookte cider.

Meer Scandinavische inspiratie opdoen? In VIVA 4 vind je ook de recepten voor Bietjes met erwtenpuree & cacao nibs en Kipsalade met mosterddressing. Je kunt het blad online bestellen.