Recept van de week: Knapperig noedelnest

Het is weer weekend! Dat betekent tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Elke zaterdag deelt VIVA haar favoriete recept. Deze week verse ingrediënten, kleur, smaak en bij voorkeur klaargemaakt op hoog vuur in een wok. We gaan lekker de keuken in met het recept van de week: Knapperig noedelnest.

Voor 2-3 personen 
60 g dunne eiernoedels • 2 el plantaardige 
olie • 1 tl fijngesneden gemberwortel • 2 teentjes knoflook, fijngesneden • 2 lente-uitjes: groene delen in stukken, 1 wit deel in ringetjes • ½ middelgrote wortel, in plakken • ½ stengel bleekselderij, in schuine plakjes • ½ el Shaoxing-rijstwijn • 70 g verse oesterzwammen of champignons • 100 g paksoi, grofgesneden
Voor de saus: 250 ml ongezouten groentebouillon • 1½ tl lichte sojasaus • ½ tl donkere sojasaus • ¼ tl zout • 1 tl kristalsuiker • ½ el maïzena

Kook de noedels volgens de instructie op de 
verpakking, laat ze uitlekken en roer er enkele druppels olie door om te voorkomen dat ze 
gaan plakken als ze afkoelen. Giet in een grote, diepe steelpan een laag van 4 cm olie en zet de pan op middelhoog vuur. Als je een frituurpan gebruikt, verhit je de olie tot 180°C. Controleer of de olie voldoende heet is door er een stukje noedel in te gooien. De noedel moet direct 
drijven en in 20 seconden donkerbruin zijn. 
Als de olie heet genoeg is, hou je de noedels hoog boven de olie en laat je ze langzaam in de olie zakken. Roer door de noedels om ze los te maken en duw ze dan bij elkaar tot één nest. Frituur totdat de noedels knapperig en goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Meng de ingrediënten voor de saus in een kom. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de gember, knoflook en de witte delen van de lente-ui. Voeg de bleekselderij 
en wortel toe, besprenkel met de rijstwijn en roerbak tot de groenten net zacht zijn. Voeg de oesterzwammen of champignons, de paksoi en de rest van de lente-ui toe en roerbak tot alles is bedekt met olie. Voeg de saus toe, breng net aan de kook, temper dan het vuur en laat 5 minuten sudderen, tot de saus een beetje dikker is. Roer af en toe. Serveer het noedelnest in een platte schaal met de groenten erbovenop. Maak de noedels aan tafel los en schep op.

Meer inspiratie nodig voor het weekend? In VIVA 45 vind je ook een recept voor Pittige pijlinktvis uit de wok. Je kunt het blad hier online bestellen!