Recept van de week: Kong Guksu

Met de winterspelen in Pyeongchang in volle gang, warm jij je op aan dit Koreaanse gerecht: Kong Guksu, noedelsoep met sojamelk.

Benodigheden voor 4 personen

400 g gekookte somennoedels (ongekookt gewicht: 150 g) • 1 mini-komkommer, julienne gesneden • 8-10 kerstomaatjes, gehalveerd • handvol kiemgroenten • zout • 200 g gedroogde sojabonen • 4 el geroosterde cashewnoten • 4 tl geroosterd sesamzaad • zwart sesamzaad en pijnboompitten voor garnering

Hoe maak je het?

Week de sojabonen een nacht in water. Laat ze uitlekken en doe ze in een middelgrote pan. Voeg net zoveel water toe tot ze onderstaan en breng het geheel aan de kook. Laat het 20-30 minuten koken tot de sojabonen zacht zijn. Laat de bonen uitlekken, spoel ze af en wrijf ze tussen je handen om de velletjes te verwijderen.

Doe de bonen samen met de cashewnoten, het sesamzaad en 600 ml water in een blender of foodprocessor en maal ze tot een puree. Voeg zo nodig nog 250 ml water toe om de juiste melkachtige consistentie te krijgen. Proef en voeg eventueel nog wat zout naar smaak toe.

Laat de sojamelkbouillon in de koelkast afkoelen. Verdeel de noedels over 4 kommen, schenk de afgekoelde sojamelk-bouillon erbij en voeg de komkommers, kerstomaatjes en kiemgroenten toe. Bestrooi het geheel voor het serveren met het zwarte sesamzaad en de pijnboompitten.

Dit recept staat in VIVA 7 2018. De editie ligt van t/m 20 februari  in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «

Beeld: Lisa Linder