Recept van de week: Loempia’s met gember en paddenstoel

loempia's

Yes, het is weekend! Dat betekent tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Elke zaterdag deelt VIVA haar favoriete recept. Deze week: loempia’s met gember en paddenstoel.

Voor 10 tot 12 rolletjes: 6 slabladeren • 1 komkommer • 1 wortel • 1 kopje verse kruiden (koriander, munt en basilicum) • 1 pak rijstvelletjes of loempiavellen

Voor de vulling: 225 g paddenstoelen • 3 tenen knoflook • ½ theelepel neutrale olie, zoals druivenpitolie • 1½ theelepel sojasaus of tamari • 1/3 kopje fijngehakte lente-ui • 2 el fijngehakte verse gember • ½ theelepel sesamolie

Snij de paddenstoelen in repen en hak de knoflook fijn. Verhit de olie op middelhoog vuur in een wok of koekenpan. Doe de paddenstoelen erin en bak ze al roerend 1 tot 2 minuten, totdat ze een hoop vocht afgeven. Voeg de sojasaus, lente-ui, gember en knoflook toe en bak tot het meeste vocht verdampt is (een minuut of 4). Voeg de sesamolie toe, roer alles door en draai het vuur uit. Schep de vulling op een bord om af te laten koelen. Oké, dan gaan we nu wat groente hakken. Dit recept is heel flexibel wat de vulling betreft, dus voel je vrij om te gebruiken wat je hebt. Als er maar sla bij zit, iets knapperigs (zoals de komkommer en wortel) en tenminste één kruid. Vrijwel alles smaakt hier goed in. Snij alles behalve de sla in repen van zo’n 5 centimeter. Verdeel de sla in drieën. En nu het echte werk. Verwarm ongeveer 8 cm water in dezelfde wok of koekenpan als waarin je de paddenstoelen hebt gebakken. Het water moet heet zijn, maar niet zo heet dat je je hand er niet in kunt steken. Zoiets als je badwater, zeg maar. Zet het vuur uit. Leg een rijstvel 10 tot 15 seconden plat in het water totdat ie net zo buigzaam is als een sliert spaghetti. Laat het teveel aan water eraf druipen en leg het doorschijnende ding op een bord. Vouw het rijstvel doormidden tot een halve maan, zoals een platte taco, met de rechte zijde naar beneden. Leg aan de linkerkant van dit halvemaangeval een blad sla, ongeveer 2 vingers aan groenten en kruiden én een schep van de gebakken paddenstoelen. Vouw het rijstvel een keer om, van links naar rechts, en vouw de onderkant omhoog alsof je een burrito maakt. Maak zo een strakke rol en druk het flapje dat overblijft zachtjes tegen de rol aan. Als je burrito’s kunt maken, heb je deze shit al in de vingers. Blijf rollen tot de vulling op is. Je kunt de rolletjes ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren, maar als je ze dan nog niet opgegeten hebt, ben je nog vreemder dan we al dachten.

Meer inspiratie nodig voor het diner? In VIVA 31 vind je ook een recept voor tortillasoep. Je kunt het blad hier online bestellen.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.