Recept van de week: Makreelfilets met 
kerrie-aardappelsalade

makreelfilet

Echt lekker eten én goed in je vel zitten? Laat je inspireren door de Britse tv-chef Gizzi Erskine. Met de juiste verhouding tussen suiker, eiwitten, vet en koolhydraten heeft ze de perfecte balans gevonden tussen gezond doen en zondigen. Probeer bijvoorbeeld dit recept voor makreelfilets met 
kerrie-aardappelsalade.

Benodigdheden: olijfolie • 1 el komijnzaad • 1 el kerriepoeder • 800 g Anya- (of andere vastkokende) aardappels, in plakjes van 1,5 cm gesneden • 3,5 dl verse kippen- of visbouillon (water kan ook maar geeft minder smaak), 2 scharreleieren • circa 30 g koriander, alleen het blad • circa 30 g munt, alleen het blad • circa 15 g dille, alleen het blad • 2 el bieslook, in stukjes van 2 cm geknipt • 1 el citroensap • 4 vrij grote makreelfilets • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Verhit 1 el olie in een middelgrote pan met 
deksel. Rooster het komijnzaad circa 1 minuut, tot de geur vrijkomt. Voeg de kerrie toe en rooster nog 30 seconden. Doe de aardappels erbij met wat zout en roer zodat ze rondom bedekt zijn met de kruiden. Schenk de bouillon erover, dek de pan af en kook de aardappels 15 minuten op laag vuur onder af en toe roeren. De aard-
appels mogen niet stukkoken, omdat het vast-kokers zijn, maar als dat toch gebeurt nemen 
ze de dressing beter op. Neem de pan van het vuur als de aardappels gaar zijn, giet af en laat ze nog 5 minuten stomen in de pan met het 
deksel erop (dit garandeert dat ze door en door gaar zijn). Doe de aardappels in een mengkom en laat ze iets afkoelen.

Leg intussen de eieren in een pan kokend water met zout en kook ze 6 minuten. Giet af, laat ze schrikken en pel ze; ze moeten zacht zijn maar hun vorm behouden. Dep droog met keuken-
papier en leg ze apart. Doe alle kruidenblaadjes en de bieslook in een kom en voeg 2 el olie, het citroensap en zout 
en peper toe. Schenk over de warme (niet hete) kerrieaardappels en roer goed.

Verhit tot slot wat olie in een koekenpan. Bestrooi de makreelfilets met zout en peper, leg ze op de velkant in de pan en bak ze circa 2–3 minuten op hoog vuur, tot het vel krokant en goudbruin is. Keer de filets en bak ze nog een minuut. Snij de gekookte eieren doormidden. Verdeel de kerrie-aardappelsalade over vier borden en leg op elk een makreelfilet en een half zachtgekookt ei. Lekker met crème fraîche of zure room.

Healthy Appetite

De Britse tv-chef Gizzi Erskine – ooit uitgeroepen tot de meest sexy chef van Engeland – heeft een missie. Ze wil (jonge) mensen het plezier van koken meegeven met haar motto: ‘Van lekker eten zit 
je beter in je vel’. In haar gerechten kookt ze zo 
veel mogelijk met verse ingrediënten waarbij ze suikers, vet, vlees en vis met mate gebruikt. Gezond staat voorop, af en toe lekker zondigen mag ook. In haar boek vind je naast soepen, salades en veel groenten dus ook chocoladepudding met gesmolten karamel en Koreaanse gefrituurde kip. Bestel
Healthy Appetite bij Veltman Uitgevers voor € 25.

In VIVA 11 vind je ook de recepten voor avocadosalade met zeewier & lente-ui en gegrilde bloemkool met kerriehummus. Je kunt het blad online bestellen.