Recept van de week: Mugcake met chocolade en karamel

mugcake

In je eentje een hele cake opeten? Nee! Beter bak
 je zo’n meesterlijke, hippe eenpersoonsvariant in 
een mok. Maak bijvoorbeeld deze mugcake met chocolade en gezouten karamel.

Benodigdheden: 2 el zachte boter, plus een beetje om in te vetten • 40 g pure chocolade, fijngehakt • 1 middelgroot ei • 1 el halfvolle melk • 2 el gele basterdsuiker • 3 el zelfrijzend bakmeel • 2 el dulce de leche of een andere karamelpasta, gemengd met een 
½ theelepel zeezoutvlokken • mespuntje zeezoutvlokken

Vet een mok van 350 ml in met boter. Doe de rest van de boter en chocolade in een tweede mok en verhit 10–20 sec. in de magnetron tot alles is gesmolten. Voeg een ei en melk toe en meng goed met 
een vork. Voeg de basterdsuiker en het bakmeel toe en klop weer glad. Doe het mengsel in de ingevette mok en schep daarop een lepel van de gezouten karamel. Verhit in de magnetron: 3 min. 20 sec. op 600 watt, 3 min. op 800 watt, of 2 min. 40 sec. op 1000 watt. Laat afkoelen.

Draai de cake voorzichtig om boven een bord en schep er de rest van de karamel over. Bestrooi met zeezoutvlokken. 
Ook lekker met vanille-, chocolade- of karamelijs.

Cake in een mok

Mug cakes zijn een uitvinding die het leven een stuk eenvoudiger maken. Je hebt weinig nodig, zit niet met een enorme taart in je eentje en vooral prettig: ze staan in no time op tafel. Zoetekauw Mima Sinclair ontwikkelde de receptuur voor veertig speedy cakes die je binnen tien minuten in de mag-netron maakt. ‘Cake in een mok’ kun je bestellen bij uitgeverij Spectrum voor € 9,99.

In VIVA 7 vind je ook de recepten voor mojitocake en brownie in een mok. Je kunt het blad online bestellen.