Recept van de week: Pompoensoep met zoete aardappels

Wie slim kookt, heeft vlees noch vis nodig om blij te 
worden van eten. Wat dan wel? Zaden, kruiden en 
superverse seizoensgroenten. Gecombineerd met noedels, platbrood, polenta of pittige kaas. Maak bijvoorbeeld deze pompoensoep met zoete aardappels.

Voor 8 personen: 1 prei, in dunne ringen • 1 rode ui, gepeld • 2 wortels, geschrapt • 2 stengels 
bleekselderij • olijfolie of kokosolie • 2 middelgrote zoete aardappels • 1 middelgrote flespompoen 
• 1 el venkelzaad • 1 el Turkse chilipeper of flink 
wat rode chilivlokken • 1 el groentebouillonpoeder of 1 groentebouillontablet

Breng ruim 2 liter water aan de kook en zet alle 
ingrediënten klaar. Zet de grootste pan die je hebt klaar (of 2 kleinere). Snij de ui, wortels en selderij in dunne plakjes. Verhit de pan op halfhoog vuur met 1 eetlepel olie. Voeg, als de olie heet is, de groenten toe en smoor ze 10-15 minuten tot ze zacht zijn. Schil intussen de zoete aardappels en hak ze in grove stukken. Verwijder de pitten uit de pompoen en hak hem in stukken van dezelfde grootte (is lekker met de schil eraan, maar je kunt ’m ook schillen). 
Doe, als de groenten zachter zijn en geuren, de 
zoete aardappels, pompoen en specerijen in de pan, met 2 liter gekookt water en het bouillonpoeder. Breng aan de kook en laat de soep 30-40 minuten op laag vuur koken tot alle groenten gaar zijn en uit elkaar vallen. Pureer ’m eventueel. Voeg, als de soep erg dik lijkt, nog wat meer kokend water toe. Lekker met een lepel yoghurt, pepitapitten en chilivlokken.

Mrs. Jones

Anna Jones besloot van de ene op de 
andere dag haar 
kantoorbaan aan de wilgen te hangen en zich te wijden aan wat ze echt leuk vindt: 
koken. Na een training bij Jamie Olivers Fifteen begon haar culinaire carrière. Ze werkte in restaurants in Londen, Spanje en Italië, kookte met culinaire grootheden als de Italiaanse chef 
Antonio Carluccio en de Israëlisch-Britse Yotam Ottolenghi en werkte mee aan 
Jamies boeken, 
tv-programma’s en kookcampagnes. Na zeven jaar ‘team 
Jamie’ staat ze op 
eigen benen, met dit vegetarische kookboek als smakelijk resultaat. ‘Een nieuwe kijk op eten’ door Anna Jones (Fontaine Uitgevers € 29,95).

Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «