Recept van de week: Pruimen-vanillecake met gember

Yes, het is weekend! Dat betekent tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Elke zaterdag deelt VIVA haar favoriete recept. Deze week: Pruimen-vanillecake met gember.

Voor 12 personen: 125 g boter • 125 g fijne kristalsuiker • 3 eieren • merg van 1 vanillestokje of 1 tl vanille-extract • geraspte schil en sap van 1 citroen • 210 g zelfrijzend bakmeel • een snufje zout • 1 tl gemberpoeder • 1 kg pruimen, ontpit en in kwarten

Voor de kruimeltopping:

100 g bloem • 75 g boter, in blokjes • 50 g kristalsuiker • 1 tl kaneel • 50 g hazelnoten, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een springvorm (22 centimeter) in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Maak eerst de topping. Kneed de bloem, boter, kristalsuiker en kaneel in een kom tot kruimeldeeg. Roer de hazelnoten erdoor en zet apart. Klop de boter met de fijne kristalsuiker in 10 minuten bleek en romig. Voeg de eieren een voor een toe en klop goed na elk ei. Doe er een eetlepel zelfrijzend bakmeel bij als het eimengsel begint te schiften. Roer het vanillemerg, de geraspte citroenschil en het citroensap erdoor. Spatel het zelfrijzend bakmeel, het zout en de gemberpoeder erdoor totdat je een romig, klontvrij beslag hebt. Schep het beslag in de cakevorm, verdeel de pruimen erover en bestrooi met de hazelnoottopping. Bak 35 tot 45 minuten in de oven, totdat de cake terugveert als je er zachtjes op duwt en een satéprikker er weer schoon uitkomt.

Meer inspiratie nodig voor het diner? In VIVA 37 vind je ook een recept voor granaatappel-amandelcake met rozensiroop. Je kunt het blad hier online bestellen!