Recept van de week: Risotto met 
radicchio, spek en 
gorgonzola

Dit weekend duiken we de Italiaanse keuken in. Pasta eten we ons hele leven. Elleboogjesmacaroni met ham en kaas toen we klein waren, spaghetti met Boursin en champignons in onze studententijd en als we nu een drukke dag achter de rug hebben, draaien we een snelle pasta carbonara in elkaar. En dit weekend met het recept van de week: Risotto met 
radicchio, spek en 
gorgonzola.

Voor 4 personen: 25 g roomboter • 2 sjalotten, 
gesnipperd • 200 g gerookt gezouten spek, 
in blokjes • 300 g risottorijst • 2 tl venkelzaad 
• 400 g radicchio, in reepjes • 150 ml rode wijn 
• 150 g gorgonzola, verbrokkeld • 50 g geraspte Parmezaanse kaas • 2 flinke handen rucola

Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Fruit de sjalot. Schep de spekjes erdoor en bak een paar minuten uit. Schep de rijst en het 
venkelzaad erdoor en roer tot de rijstkorrels 
glazig zijn. Voeg de radicchio toe en bak nog 
4 minuten. Schenk de wijn in de pan. Laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen. Voeg 
1 liter warm water in 3 porties toe: laat de rijst elke portie water zachtjes kokend opnemen 
alvorens de volgende portie toe te voegen. 
Roer regelmatig en kook de risotto in 15-18 
minuten beetgaar. Neem de pan van het vuur. Schep de gorgonzola, Parmezaanse kaas en 
peper naar smaak door de risotto. Schep de rucola erdoor en serveer meteen, zodat de 
blaadjes nog knapperig zijn.

Wil je dit weekend in de Italiaanse keuken blijven? In VIVA 47 staat ook het recept voor Orecchiette met 
pesto en doperwten. Je kunt het blad hier online bestellen!