Recept van de week: Salade met scharrelspek, krieltjes en lente-ui

recept

Yesss, het is weekend! Dat betekent tijd om nieuw recepten te proberen. Elke zaterdag deelt VIVA haar favoriete recept. Deze week: salade met scharrelspek, krieltjes, lente-uit en honing-moster dressing.

voor 4 personen: 500 g krieltjes in schil • 2 kropjes little gem sla • 2 plakjes scharrelontbijtspek • 2 à 3 tl honing • 100 g medjouldadels, zonder pit en in plakjes • 1 lente-uitje, in ringetjes • 1 el honing • 1 el grove mosterd • ½ citroen • 3 el mayonaise

Dressing

Doe de honing en mosterd in een kommetje. Pers de citroen erboven uit. Voeg de mayonaise toe en klop glad. Verdun de dressing met 2 à 3 eetlepels water tot de gewenste dikte. Breng op smaak met zout en peper.

Salade

Boen de krieltjes schoon en halveer de grotere. Kook de aardappeltjes in water met zout in 10 min. gaar. Haal intussen de blaadjes van de slakropjes. Was en droog ze.

Rooster in een droge koekenpan het spek aan beide kanten bruin en krokant. Besprenkel met de honing en haal de pan van het vuur. Giet de krieltjes af, laat even uitdampen en meng ze warm met de dressing. Zo nemen de krieltjes de dressing goed op. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Verdeel de krieltjessalade over 4 kommen. Maak de salades af met het krokante honingspek, de dadels en de ringetjes lente-ui.