Recept van de week: Salade met zalm, kappertjes en waterkers

salade met zalm

Salade meenemen naar je werk onpraktisch? Niet als je slim stapelt. En in zo’n hippe glazen pot ziet het er nog mooi uit ook.

Voor 1 persoon: 50 g gerookte zalm • 50 g komkommer (de kleine Perzische variant, als je die kunt vinden), in plakjes • 10 g 
waterkers • cidervinaigrette (zie recept) 
• ½ el kappertjes, afgespoeld • ¼ kleine rode ui, in dunne halve ringen • ¼ kleine avocado, geschild, pit eruit, in plakjes 
• handjevol bladpeterselieblaadjes

Schep 1-2 el vinaigrette in een glazen potje van 500 ml. Leg de rode ui erop, gevolgd door de kappertjes, komkommer, gerookte zalm, avocado, peterselie en maak af met de waterkers. Sluit het potje goed af.

Cidervinaigrette

Voor 250 ml: 2 tl grove mosterd • 75 ml 
ciderazijn • 150 ml extra vergine olijfolie 
• zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Doe de mosterd, ciderazijn en olijfolie in een glazen potje en voeg zout en peper toe. Draai de deksel op het potje en schud tot de ingrediënten goed vermengd zijn.

Dat kan de pot in

Oké, het ziet er leuk uit, maar waarom zou je salade in een pot meenemen? Simpel. Omdat je de dressing op de bodem doet, daarbovenop de ingrediënten die niet al het vocht opnemen en tot slot de sla, zodat die lekker fris en knapperig blijft. Zo’n salade to go is dus niet alleen hip en knettergezond, maar vooral ook heel praktisch. In het boekje ‘Salad in a jar’ vind je heerlijke recepten plús tips voor het betere stapelwerk. ‘Salad in a jar, gezond, groen & lekker’ door Anna Helm Baxter is te koop bij uitgeverij Becht voor € 12,50.

In VIVA 14 vind je ook de recepten salade met radijs, wortel en babyboerenkool en salade met wortel, paksoi en paddenstoelen. Je kunt het blad online bestellen