Recept van de week: Sambal badjak

sambal

Wie wat bewaart, heeft wat. Want 
laat je je verse groenten, vruchten en kruiden 
even staan, dan krijg je lekkere jam, pickles en 
andere smaak-
makers waar je nog maanden 
plezier van hebt.

Voor 1 potje van 125 ml: 10 rode chilipepers • 3 sjalotten • 4 teentjes knoflook • verse gember • 2 stengels citroengras • 1 tl 
gemalen laos • 10 kemirinoten • 5 el sojaolie • 2 gedroogde salambladeren • 3 tl bruine basterdsuiker

Was de chilipepers onder koud, stromend water, dep ze droog en snij in de lengte door. Verwijder met een scherp mesje 
de zaadlijsten en snij het vruchtvlees 
in grove stukken. Snipper de sjalotten. Rasp de knoflook en gember fijn met een rasp. Snij het citroengras bijna helemaal door en kneus met de achterkant van een koksmes. Maal in een keukenmachine 
de chilipepers samen met de sjalot, knoflook, gember, laos en kemirinoten tot een dikke pasta. Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan of wok en bak de pasta samen met de salambladeren en citroengras in ca. 3 min. Voeg de suiker en de resterende olie toe en bak op wat lager vuur nog eens 5 min. door. Verwijder de salam-
bladeren en het citroengras. Vul het 
potje met een kleine lepel tot aan de rand. Veeg eventueel gemorste sambal aan de buitenkant zorgvuldig weg. Sluit het potje goed af en zet 10 min. op zijn kop. Laat afkoelen. Bewaar op een droge, donkere plek. Het lekkerste is om de 
sambal zeker nog 2 tot 4 weken te laten ‘rijpen’ voordat je het gaat eten. De sambal badjak is zeker 6 maanden houdbaar.

Wie wat bewaart…

Vroeger was het heel normaal: alles wat niet direct werd 
opgegeten, werd gedroogd, ingemaakt, gepekeld en 
opgeborgen in de voorraad-
kamer om te bewaren voor 
de koude wintermaanden. 
Tegenwoordig is het meer een hobby. Een heel lekkere! In het boek ‘Jam & zuur’ vind je alles over iets in een potje stoppen. Want wat kan er mis zijn met een voorraadje bramen-limonade, ingelegde citroenen, appelboter en vlammende sambal van rode pepers? Jam & Zuur van Philippine van der Goes kost €25 bij uitgeverij Carrera.