Recept van de week: Sbrisolona (kruimelnotenkoek)

Luchtige amaretti, brosse kruimelkoek: laat koekjes bakken maar aan de 
Italianen over. Deze sbrisolona vliegt 
je oven uit.

Voor 8 porties: 200 g fijn maïsmeel • 200 g bloem • 200 g kristalsuiker + 2 el om te 
bestrooien • 200 g koude boter • rasp van 
1 onbespoten citroen • 1 mespuntje zout • 
1 eidooier • 150 g blanke amandelen, gehakt 
• 50 g ongepelde amandelen, gehakt

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe 
het maïsmeel, de bloem, kristalsuiker 
en de boter in een kom. Voeg de citroenrasp, het zout en de eidooier toe. Voeg de noten toe en meng alles door elkaar door het tussen je handen te wrijven. Het is belangrijk dat je snel werkt en niet te veel kneedt, zodat het deeg niet opwarmt. Het deeg is klaar als alles is opgenomen en je een onsamenhangend, kruimelig deeg hebt. Verdeel het over een ingevette, lage bakvorm. Strooi het er losjes in en druk het deeg niet aan. Strooi er de 2 el suiker over en zet de vorm in de voorverwarmde oven. Bak de sbrisolona ca. 45 minuten tot hij goudbruin is. Laat hem helemaal afkoelen en haal hem daarna voorzichtig uit de vorm.

Prima nonna

Met een oogverblindend bouwwerk van zachte pistachecake en knapperige baklavarolletjes versloeg Sarena Solari in 
2015 haar concurrenten in ‘Heel Holland bakt’. Voor de Groningse een nogal exotisch uitstapje, want Sarena is vooral 
een ster in Italiaanse baksels. In haar eerste kookboek vind je onder andere de recepten die ze van haar nonna, haar 
Italiaanse grootmoeder, leerde: van knapperige biscotti (amandelkoekjes) en piccoli dolci (kleine zoetigheden) tot 
weelderige crostata (gevulde taarten) en hartige baksels. ‘Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari’ is te koop bij Kosmos Uitgevers voor € 24,99.

Nog meer bakken? In VIVA 15 vind je de recepten voor amaretti en ricciarelli. Je kunt VIVA 15 online bestellen.