Recept van de week: Vegan vanillefudgecupcakes

vegan

Yes, het is weekend! Dat betekent tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Elke zaterdag deelt VIVA haar favoriete recept. Deze week: vegan vanillefudgecupcakes.

Voor 24 stuks: 300 g witte basterdsuiker • 150 ml zonnebloemolie • 1 tl vanille-extract • 500 ml zuivelvrije sojayoghurt • 2 tl ciderazijn • 360 g bloem • 1 tl baksoda of zuiveringszout • 1½ tl bakpoeder

Voor de vanillefrosting: 200 g zuivelvrije sojamargarine (bijvoorbeeld Alpro), gekoeld • 660 g poedersuiker • ½ tl vanille-extract

Verwarm de oven voor op 170°C. Doe de suiker, olie en het vanille-extract in een grote kom en klop 1-2 minuten met een mixer tot het goed is gemengd. Meng de yoghurt en azijn in een kom, voeg dit aan het mengsel toe en klop het nog 1-2 minuten. Voeg de resterende cupcake-ingrediënten en 1 theelepel fijn zeezout toe, en klop alles tot het gemengd en glad is. Vul papieren vormpjes tot twee derde met het beslag – je hoeft ze niet glad te strijken. Bak de cupcakes 20 minuten of tot ze terugveren als je erop drukt. Laat ze afkoelen en zet ze na 5 minuten op een taartrooster.

Maak intussen de frosting. Klop de sojamargarine 1-2 minuten met de mixer of tot hij glad is. Zeef de poedersuiker in een grote kom, voeg in twee delen aan de sojamargarine toe en klop het mengsel tussendoor glad. Doe het vanille-extract en een klein scheutje water erbij, en klop alles nog een paar minuten of tot het zijdezacht is (voeg als het te stijf is nog een scheutje water toe). Versier de afgekoelde cupcakes met de frosting, strooi als je wilt ook wat strooisels (wat je maar leuk vindt) erover en geniet ervan.

Meer cupcake-inspiratie? In VIVA 22 vind je ook een recept voor pistachecupcakes met rozen. Het blad ligt nu in de winkel, of kun je HIER online bestellen.