Recept van de week: Zalm met hummus

zalm met hummus

Heb je iets nodig om indruk te maken? Dit smaakvolle gerecht ziet er imposant uit, maar vergt geen hogere kookkunsten: zalm met hummus.

Voor 10-12 porties: 4 kg zalmfilet, zonder graten en met vel • geraspte schil en sap van 1-2 citroenen • 200 g verse koriander, blaadjes geplukt • 120 g verse munt, blaadjes geplukt en grof gesneden • 100 g wal-
noten, geroosterd en grofgehakt • 2 tl 
sumak • pitten uit 1 granaatappel • 180 g hummus • 1 rode ui, fijngesneden • ca. 
1,5 dl extra vergine olijfolie

Voor de dressing: 1 teentje knoflook, 
fijngesneden • 1 tl zout • 200 g yoghurt 
• 2 dl tahin • sap van 3 citroenen • zout 
en vers-gemalen zwarte peper

Doe voor de dressing knoflook, zout, yoghurt en tahin in een kom en roer. Voeg genoeg citroensap toe om de consistentie van dunne room te krijgen. Proef en voeg zo nodig extra zout of peper toe. Zet de dressing in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C en leg bakpapier op een bakplaat. Leg de zalm erop en bak ’m ca. 45 min., tot hij bijna gaar is. Haal uit de oven en laat afkoelen tot kamertempe-
ratuur. Zet wat citroenrasp, koriander en munt opzij ter decoratie. Doe walnoten, citroensap, wat citroenrasp, wat kruiden, sumak en de helft van de granaatappelpitten in een kom, meng goed en zet opzij. Leg de zalm op een schaal en giet de dressing erover. Besmeer met hummus en 
bestrooi met het walnotenmengsel en de rest van de kruiden, citroenrasp en granaatappelpitten. Druppel er wat olie over.

Sweet Dream

Chriskitch is a dream came true van chef Chris Honor. Hij werkte in restaurants over 
de hele wereld, maar was klaar met zwoegen voor anderen en besloot zijn eigen zaak te beginnen. In een piepklein pandje in Noord-Londen opende hij een coffee shop-trattoria. Je kunt er 
de hele dag terecht voor koffie, thee en taart, maar waar mensen inmiddels 
voor in de rij staan, 
is de lunch. In zijn eerste kook-boek is te zien waar Chriskitch mee scoort: pure en originele gerechten waarin verse ingre-diënten kunstig worden gecombineerd tot grote smaken.
‘Chriskitch, grote smaken uit een kleine keuken’ door Chris Honor (Veltman Uitgevers € 25).

In VIVA 9 vind je ook de recepten voor witlofsalade met geitenkaas en tomaten in sinaasappelsap. Je kunt het blad online bestellen.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.