Recept van de week: Zoete kruidenfreekeh met verse vijgen

Dit weekend gaan we de keuken in met graan voor het recept van de week: zoete kruidenfreekeh met verse vijgen. Gaan met dat graan!

Voor 4 personen: 100 g gebroken freekeh • 
1 steranijs • 4 kardemompeulen • 1 tl kaneel 
• 1⁄2 tl versgeraspte gemberwortel • 1⁄4 tl noot-
muskaatpoeder • 1⁄4 tl zout • 8 verse vijgen, zonder steeltjes • 4 el honing, plus extra om erbij te geven • 40 g pistachenoten, grof gehakt • 2 el gehakte muntblaadjes • 4 el Griekse yoghurt

Doe de freekeh, steranijs, kardemompeulen, 
kaneel, gember en nootmuskaat in een grote pan. Voeg het zout toe en giet er 500 ml water bij. Breng op matig vuur aan de kook. Draai het vuur laag en kook de freekeh circa 15 minuten tot al het water is opgenomen.
Verwarm intussen de grill op de middelste stand. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Kruis de bovenkant van de vijgen in en snij ze bijna tot de onderkant in zodat ze opengaan als een bloem. Leg ze op het bakpapier en besprenkel met 2 el honing. Zet de bakplaat 10 minuten onder de grill tot de vijgen licht geroosterd zijn.
Neem de steranijs en kardemompeulen uit de pan en gooi ze weg. Roer de overgebleven honing door de freekeh. Verdeel de freekeh over vier borden. Leg op elk bord twee vijgen en een kwart van de pistachenoten. Garneer met 
munt en sprenkel er desgewenst honing over. Serveer er Griekse yoghurt bij.

Nog niet klaar met koken? In VIVA 48 vind je ook een recept voor Kippilaf met 
tarwe, walnoten, appel en 
gojibessen. Je kunt het blad hier online bestellen of lees het online op Blendle

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.