Recept voor aardappelsticks

aardappelsticks

Een kruising tussen friet en chips: deze aardappelsticks zijn ideaal voor bij de borrel. Maak er een koriander- of chilimayonaise bij en dippen maar!

Aardappelsticks

• 500 g aardappelen, bijvoorbeeld bintjes • 1-1½ l frituurolie of andere neutrale olie • ½ tl uienpoeder • 1 tl zoutvlokken

Schil de aardappels en snijd ze in smalle reepjes. Leg ze in een pan met ijskoud water en zet die een uur in de koelkast. Giet het water af en laat de reepjes uitlekken op een schone theedoek. Leg ze weer een halfuur in de koelkast. Verhit de olie tot 160 °C. Frituur de aardappelreepjes in porties tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep ze uit het vet en laat ze op keukenpapier uitlekken. Wentel de sticks door het uienpoeder en het zout als ze nog warm zijn. Eet ze zo of met een mayonaisedip.

Koriandermayonaise

Voor ongeveer 250 ml: • 2 grote of 3 kleine eidooiers • 1 ½ el versgeperst limoensap • ½ tl gemalen koriander • 6 el fijngehakte verse koriander • 1 knoflookteen, uitgeperst • 250 ml neutrale olie •zout

Doe alle ingrediënten, behalve olie en zout, in een blender. Voeg al draaiend druppelsgewijs olie toe tot er een dikke, groene mayonaise ontstaat. Breng op smaak met zout en eventueel meer limoensap.

Chilimayonaise

Voor ongeveer 250 ml: • 2 eidooiers • 1 ½ el wittewijnazijn • 1 el Japanse sojasaus • ½ knoflookteen, uitgeperst • 2 el srirachasaus (Thaise chilisaus; toko) • 250 ml neutrale olie • zout

Klop eidooiers, azijn, sojasaus, knoflook en chilisaus door elkaar. Voeg al kloppend druppelsgewijs olie toe tot je een dikke mayonaise krijgt. Breng op smaak met zout en eventueel iets meer azijn en chilisaus.

Sapje & een hapje

Kok en culinair journalist Tove Nilsson reisde zo’n beetje de hele wereld over op zoek naar alcoholvrije drankjes die perfect passen bij snacks of andere hapjes. In Mexico leerde ze hoe lekker tortillachips met guacamole smaken bij een ijskoude ‘Aqua de Sandia’. In de VS raakte ze verzot op de friszure smaak van komboechathee en in Engeland dronk ze zachte rozenlimonade bij salt & vinegarchips. Tove leerde zelf frisdrank en limonade maken en geeft die kennis nu door in een boek bomvol bijzondere drankjes en verslavend lekkere snacks.
‘Limonade, fris & snacks’ door Tove Nilsson vind je voor € 17,50 bij uitgeverij Good Cook.