Recept van de week: Croquetas met spinazie & geitenkaas

In Baskenland is het altijd feest: iedereen kan mee-eten, hoe meer hoe beter. En dat gecombineerd met hapjes waar je je vingers bij aflikt.

VOOR 32 TOT 34 STUKS: 500 g bladspinazie • 400 ml volle melk • 100 ml sterke verse groentebouillon • 80 g boter • 125 g bloem • 80 g geitenkaas, verbrokkeld • zeezout en versgemalen zwarte peper • versgeraspte nootmuskaat • 2 grote scharreleieren, losgeklopt • 125 g paneermeel • olijfolie om in te frituren.

Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg de spinazie met een scheutje water toe. Bak de spinazie 3 tot 4 minuten of tot hij helemaal is geslonken en spoel af onder de koude kraan. Als de spinazie is afgekoeld, knijp je het vocht eruit. Hak fijn en zet apart. Verwarm de melk met de bouillon in een pan. Smelt de boter op middelhoog vuur in een steelpan, voeg de bloem toe en bak 2 tot 3 minuten. Wanneer het bloemmengsel bruin begint te kleuren, schenk je langzaam de melk met bouillon erbij tot je een zijdezacht sausje krijgt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Meng de kaas er voorzichtig door, voeg dan de spinazie toe en blijf roeren tot alles goed is gemengd. Breng op smaak met peper, zout en geraspte nootmuskaat. Spreid de vulling uit in een ondiepe schaal en druk er een velletje plasticfolie op. Zet de schaal 2 uur in de koelkast. Doe wat olie in je handpalm en rol balletjes (30 gram elk) van de vulling. Als ze wat zacht zijn, laat ze dan nog even 30 minuten in de vriezer opstijven. Doe de losgeklopte eieren en het paneermeel in twee verschillende kommen. Doop de croquetas eerst in het ei en dan in het paneermeel. Verhit de olie tot 180 °C en frituur in zo’n 2 minuten goudbruin.

Voor meer recepten uit Baskenland: bestel VIVA 40 hier. Je kunt ze ook op Blendl lezen.