Recept van de week: Frambozentaart

Zin om een taart te bakken, maar niets in huis? No worries. Pluk in je moestuin wat fruit, kruiden en bloemen en bak deze prachtige frambozentaart. 
Bíjna te mooi om op te eten.

200 g bastognekoeken • 100 g roomboter • 4 eidooiers • 4 el suiker • 1 zakje vanillesuiker • 3 el bloem • 500 ml volle melk • 350 g frambozen • 1 pakje taartgelei rood • 250 ml frambozensap (of 250 ml water)

Bekleed een springvorm (ø 24 cm) met bakpapier. Verkruimel de bastognekoeken in de blender en smelt de boter in de magnetron. Meng de boter en koekkruimels tot een geheel en bedek de bodem van de springvorm hiermee. Zet de vorm in de koelkast. Klop de eidooiers in een bakje los. Klop eerst 2 el suiker en de vanillesuiker door het ei 
en daarna de bloem. Breng de melk aan de kook. Roer voordat het kookpunt bereikt is iets van de warme melk door het eimengsel. Haal de melk van het vuur en roer het eimengsel erdoor. Breng het geheel weer aan de kook en laat ca. 2 minuten doorkoken. Haal de springvorm uit de koelkast en schenk de pudding erop. Bestrooi de pudding met suiker of dek af met huishoudfolie. Zet weer in de koelkast en laat de pudding opstijven. Haal de springvorm uit de koelkast en leg de frambozen erop. Meng de taartgelei met 2 el suiker en het frambozensap (of water) in een pannetje. Breng aan de kook en blijf roeren. Zet het vuur uit en 
laat de taartgelei een minuut afkoelen. Verdeel de taartgelei over de vruchten. Zet de taart nog ca. 25 minuten in de koelkast om op te stijven.

Uit de kunst

Elke Bücheler is kunstenaar én gek op bakken. Elke week bakt ze één taart. Wat voor taart dat wordt, hangt af van de status van de kruiden, vruchten en bloemen in haar moestuin. De baksels die ze daarmee tevoorschijn tovert, zijn stuk voor stuk kunstwerkjes. Ze zijn net zo mooi, fris en kleurrijk als de verse ingrediënten waarvan ze zijn gemaakt. In ‘Van tuin tot taart’ legt Bücheler ons haarfijn uit hoe je zo’n kunstzinnige taart maakt en strooit ze met weetjes én bloopers. Weet je ook meteen hoe het níet moet.

In de VIVA van deze week vind je ook een recept voor choco-mascarponetaart en aardbeien-basilicumtaart. VIVA 27 kun je hier online bestellen.