Recept van de week: Geroerbakte eend met peper

Vandaag geen gedoe met uitgebreid koken en tafeldekken. Met een paar spicy snacks en koude biertjes verlengen we de borrel tot een lazy avondmaal.

Voor 4 personen: 185 ml zonnebloemolie • 2 eendenborst-
filets, met vel • 2 eetlepels vissaus • 2 eetlepels oestersaus • 
1 eetlepel tafelsuiker • een 
snufje gemalen witte peper • 
2 teentjes knoflook, fijngehakt • 5 cm verse gember, geschild en fijngehakt • 1 grote rode peper, diagonaal in dunne ringen 
gesneden • 1 grote rode ui, in dunne partjes • 2 takken gepekelde groene peperkorrels, 
uitgelekt • flinke handvol Thaise basilicumblaadjes • gestoomde jasmijnrijst, voor erbij

Verhit de olie in een grote 
koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Leg de eendenborstfilets op het vel in de pan en bak ze 10 minuten, tot het vel goudbruin en krokant is. Keer ze om en bak ze nog 
10 minuten – tot het vlees net gaar is, maar vanbinnen nog wel een beetje roze. Leg de 
filets op een bord, dek ze af met aluminiumfolie en laat ze 10 minuten rusten. Roer dan de vissaus, oestersaus, suiker en witte peper in een kommetje door elkaar. Giet op 1 eet-
lepel na alle olie uit de pan, doe de knoflook en gember 
erbij en bak ze een paar seconden tot ze zacht zijn. Voeg dan de rode pepertjes, ui en peperkorrels toe. Roerbak 2–3 minuten, of tot de uitjes zacht zijn. 
Snij de eend in dunne plakjes en doe die in de pan. Roerbak ze 1 minuut door de andere 
ingrediënten en roer er dan 
het vissausmengsel door. Meng de helft van de Thaise basilicumblaadjes erdoor en strooi de andere helft er aan tafel over. Serveer met de jasmijn-
rijst. Rode pepers zijn niet 
altijd even pikant. Als je van superheet houdt, kun je ook een paar gehakte rawitpepertjes gebruiken. Dan zit je zeker goed, vooral met een zware blonde in de hand.

Beste combi’s

De Australische down-to-earth-chef Ross Dobson drinkt graag een pint. Maar dan wel in combi met goed en lekker eten. Voor zijn nieuwste boek deed hij onderzoek naar de beste combinaties van bier en gerechten uit de hele wereld. Van prikkelende snacks die het prima doen met frisse (wit)biertjes tot kleine kwartel-, konijn- of kipkluifjes die mooi 
samengaan met moutige en zoete bieren. En groter vlees in stoofgerechten dat vraagt om krachtige, stoere biersoorten. Bij elk recept doet Dobson suggesties voor het beste bier dat je erbij kunt schenken. Food + Beer kun je hier bestellen.