Recept van de week: Gratin van rood fruit

gratin van rood fruit

Laat de dry aged beef, coquilles en kreeft voor wat ze zijn en hou het simpel. Beroemde chefs maken 
indruk met eenvoudige, smaakvolle kost. 
En een mooie presentatie.

Voor 2 personen: 3-4 volle el gemengd klein fruit (aardbeien, frambozen, aalbessen, bramen) • 
50 g Griekse yoghurt • fijngehakte munt • 40 ml slagroom, stijfgeklopt • kristalsuiker, naar smaak
Voor de crema catalana: 3 eidooiers • 50 g vanillesuiker, plus 2 el extra voor het karamelliseren • 
1 volle el maïzena • 2 dl melk

Voor de crema catalana: klop de eidooiers met de suiker tot ze romig zijn en het ‘lintstadium’ hebben bereikt. Klop de maïzena erdoor tot het mengsel glad is. Verhit de melk tot tegen het kookpunt (maar laat hem niet koken) en schenk die bij het ei-suikermengsel. Klop lichtjes tot de melk volledig is opgenomen. Doe het mengsel
in een schone pan en kook tot het bindt, blijf roeren om klontering te voorkomen. Haal de pan van het vuur zodra de custard dik is (maar nog schenkbaar) en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Verdeel het fruit over 2 lage ovenschaaltjes. Schep dotten yoghurt tussen het fruit.

Roer wat fijngehakte munt door de custard en spatel de slagroom erdoor. Schep het custardmengsel over het fruit en strijk het uit tot 
een gladde laag. Strooi een dun laagje suiker 
bovenop.

Zet de gratins onder de grill, zodat de suiker 
karamelliseert, of gebruik daarvoor een brander. Laat de suikerlaag voor het serveren even hard worden.

Fuckin’ easy

Als je als pro de hele dag orders schreeuwt tegen je personeel, met pincetten en knijpflesjes borden opmaakt en met je neus boven de duivenborst hangt, doe je het in je eigen keuken rustig aan. F-word-kampioen Gordon Ramsay bakt tussen het sporten door zijn favoriete hamburger. De beroemde Ferran Adrià, uitvinder van het ‘laboratorium-
koken’, houdt het thuis bij groenten en gegrilde vis, en tv-kok Bill Granger verwent zijn familie met eenvou
dige soepen en 
curry’s. In het boek ‘Masterchef – bij de meesters thuis’ vertellen bekende chefs over hun carrière en delen ze recepten uit hun privékeuken.
(Veltman Uitgevers € 30).

Nog meer recepten van de Masterchefs uitproberen? In VIVA 22 staat ook het recept voor kip met citroen, lente-ui en gember en het recept voor soep van watermeloen, tomaat en basilicum. Je kunt het blad online bestellen.