Recept van de week: Kalfskoteletten met rodepaprika-granaatappel-salsa

Ai caramba, dá’s een goed idee! Omdat het nog even duurt voordat de zon ons bereikt, kun je alvast deze tropische topper uit openluchtrestaurant Hartwood in Mexico serveren.

voor 6 personen: 6 kalfskoteletten van 350 g • 4 el geroosterde-uienolie • ¼ tl. pimentbessen, in een droge pan geroosterd tot het aroma vrijkomt en gemalen • zout • 
2 tl versgemalen zwarte peper • rodepaprika-granaatappelsalsa • jonge bladgroente • kikkererwtenkiemen en plakjes chayote ter garnering • bijenpollen ter garnering
Voor de rodepaprika-granaatappelsalsa: 1 rode paprika • 240 g granaatappelpitten • 50 g suiker • ½ tl zout • 250 ml witte azijn • 250 ml water • snufje habaneropoeder

Laat de grill matig warm worden. Leg 
de kalfskoteletten in een schaal, sprenkel er de geroosterde-uienolie over en kruid ze naar smaak met het piment en zout. Vet het grillrooster in met olie. Gril de kalfskoteletten 4 tot 5 minuten per kant; de grillafdrukken moeten duidelijk zijn 
en het vlees stevig. Laat de koteletten 
2 minuten per kant rusten. Strijk wat 
van de salsa op de borden en leg daarna de koteletten erop. Leg daar de bladgroente en de kiemen op. Strooi er eventueel de bijenpollen over. Garneer 
de borden met reepjes chayote.

Rooster de rode paprika om het vel te verwijderen, haal het zaad eruit en zet het vruchtvlees apart. Meng de granaatappelpitten, de suiker, het zout, de azijn, het water en het habaneropoeder in een middelgrote pan en breng het geheel op halfhoog vuur aan de kook. Verlaag het vuur naar matig en laat het vocht tot tweederde inkoken. Haal de pan van 
het vuur en laat de salsa afkoelen. Doe het mengsel van rode paprika en granaatappelpitten in een blender en pureer het op hoge stand in 30 tot 
45 seconden glad. Giet de salsa door 
een fijne zeef. Serveer de salsa bij de koteletten of bewaar hem in de koelkast.

Dit recept is afkomstig uit het boek ‘De keuken van Hartwood’ van Eric Werner(Fontaine Uitgevers € 29,95). In VIVA 10 vind je ook meer van zijn recepten. De editie ligt nu in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «