Snelkookman Rudolph van Veen deelt makkelijke gerechten

geitenkaaspizza's

Na een hele dag in de zon heb je geen zin om uren in de keuken te staan. Keukenprins Rudolph van Veen snapt dat, vandaar dat z’n nieuwe kookboek een soort ode is aan de luie chef. Met makkelijke rechttoe-rechtaan gerechten die je snel in elkaar draait.

Tuurlijk, Rudolph van Veen is een culinair wonder. Maar dat betekent niet dat hij alleen maar moeilijke gerechten klaarmaakt. Thuis kookt hij zo overzichtelijk mogelijk en probeert hij de hoeveelheid afwas tot een minimum te beperken. Zijn succesnummers? Ovenschotels en eenpansgerechten. Rudolphs nieuwste kookboek staat vol snelle maar restaurantwaardige recepten en is dan ook ‘bedoeld als doeboek en niet om wéér een nieuw boek in je kast te hebben staan.’

Geitenkaaspizza’s

Bereidingstijd: ca. 40 minuten

Voor 10 stuks: 300 bloem • 200 ml water • 7 gram gedroogd gist • olijfolie • zout • 2 rode uien • 1 teentje knoflook • 10 cherrytomaten • 60 g crème fraîche • 200 g verse geitenkaas • 1 el honing • 30 g rucola

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kneed bloem, water, gist, een scheutje olijfolie en een snufje zout tot een soepel deeg en laat dit – afgedekt met plastic folie – ca. 20 minuten rijzen op een warme plek. Snij de knoflook fijn, de uien in halve ringen en de cherrytomaten in vieren. Bestuif het aanrecht met bloem, verdeel het deeg in 10 porties en rol het dun uit. Bestrijk de plakjes deeg met crème fraîche en verdeel de knoflook, uien, cherrytomaten en geitenkaas (verbrokkeld) erover. Bak de pizza’s in de voorverwarmde oven in ca. 10 minuten goudbruin, bedruppel met honing en bestrooi met rucola.

Broodpudding van zomerfruit

Bereidingstijd: ca. 25 minuten + nacht opstijven

Voor 4 personen: 500 g gemengd rood fruit • 50 g suiker • ½ citroen • 2 el water • ½ gesneden wit casinobrood
Extra nodig: 4 puddingvormpjes of mokken van 150 ml en plastic folie

Snij het fruit klein. Breng de helft aan de kook in een pan met water, suiker en citroensap en laat het ongeveer 1 minuut doorkoken. Haal de pan van het vuur en meng de rest van het fruitmengsel erdoor. Bekleed de puddingvormpjes met plasticfolie, snij de korsten van het brood en druk het in de vormpjes. Schep het fruitmengsel erbovenop, maar laat een beetje sap over voor het serveren. Leg het brood op het fruit en vouw het plastic folie dicht. Laat de puddinkjes een nacht opstijven in de koelkast. Haal de puddinkjes uit de vormpjes, verwijder het folie en bedruppel ze met het achtergehouden sap.

‘Rudolph kookt 2’ door Rudolph van Veen (Karakter Uitgevers, € 29,95