Say what? Of wit of bruin brood gezonder is, verschilt per persoon

wit bruin brood gezond

Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de vraag welk type brood het meest gezond is. Hebben jouw ouders ook je hele leven geroepen dat je bruin brood moet eten (want: gezonder)? Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit per persoon verschilt. Kun je misschien toch weer gaan ontbijten met die heerlijke witte boterham…

Dat blijkt uit onderzoek, gedaan aan het Weizmann Institute of Science. Het gaat om een klinische studie onder twintig proefpersonen, bij wie werd gekeken hoe hun lichaam reageerde op zowel wit fabrieksbrood als ambachtelijk volkoren zuurdesem.

Zo gezond is brood écht

Wat denk je? Onderzoekers ontdekten al snel dat verschillende proefpersonen verschillend reageren op het brood en besloten daarom een algoritme te bedenken om te voorspellen hoe individuele personen kunnen reageren op een bepaald soort brood in hun eetpatroon. De helft van de proefpersonen ging meer wit fabrieksbrood eten: 25 procent van hun dieet bestond daaruit, terwijl daarvoor tien procent van hun dieet uit wit brood bestond. Daarnaast aten zij ook meer van het ambachtelijk volkoren brood.

Reactie op je lichaam

Er werden tijdens het onderzoek verschillende gezondheidseffecten geregistreerd, zoals een hoger cholesterol-, glucose- en vetgehalte in het lichaam. Ook werd er gekeken naar hoe microbiotica in het lichaam waren samengesteld voor, na en tijdens het onderzoek. “In tegenstelling tot wat wij verwachtten, was er geen significant verschil tussen het effect van de twee soorten brood op het lichaam,” laat bioloog en mede-onderzoeker Eran Segal weten aan Medical Express.

Jij wit, ik bruin

“Toen we verder gingen kijken, kwamen we erachter dat de glycemische reactie van sommige mensen beter was op het ene brood, terwijl anderen weer beter reageerden op het andere soort brood.” Volgens de onderzoekers kan deze uitkomst belangrijk zijn, omdat het in de toekomst mensen beter kan uitleggen welke voedingsmiddelen beter voor hen persoonlijk zijn, gebaseerd op hun microbiotica.

Wij kunnen niet wachten.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron CookLoveShare, NU.nl | Beeld Sanoma Beeldbank