Smullen op maandag: pijlinktvis met gebakken cherrytomaatjes

recept pijlinktvis

De keuken van de hipste stad van het Midden-
Oosten is finger licking lekker. Dit najaar kun je 
gerechten proeven in de Amsterdamse vestiging van NENI, maar tot die tijd kun je zelf aan de slag. Met dit recept voor pijlinktvis met gebakken cherrytomaatjes bijvoorbeeld.

Productie: Valérie Ntantu | Tekst:  Haya Molcho & Elihay Biran | Foto’s: Nuriel Molcho

Pijlinktvis met gebakken cherrytomaatjes

Dit heb je nodig voor 2-3 personen

• 200 g pijlinktvis met kop (klein of middelgroot) 
• zeezout • 6 el olijfolie • 200 g cherrytomaatjes 
• 1 sivri-peper • 4 lente-uien • 30 g ingemaakte citroenen • 1 teen knoflook • 10 blaadjes munt 
• 20 blaadjes koriander • 50 g Griekse yoghurt

Maak de pijlinktvis schoon. Snijd de tubes tot aan de punt open. Leg ze op een plank met de binnenkant naar boven. Maak met een mes eerst een inkeping over de lengte, daarna over de breedte (snijd ze dus niet door), zodat er een roostertekening ontstaat. Doe ze samen met de kleine koppen in een kom en meng ze met zout en 5 eetlepels olijfolie. Laat ze eventjes in deze marinade staan.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg de cherrytomaatjes op een bakplaat of in een ovenschaal. Besprenkel ze met 1 eetlepel olijfolie en bak ze 15 minuten in de oven. Ontdoe ondertussen de sivri-peper van zijn pitjes en snijd hem in dunne ringetjes. Maak de lente-uien schoon, snijd de witte delen in dunne ringetjes en de groene delen in grote stukken van 3 à 4 cm. Hak de ingemaakte citroen fijn. Snijd de knoflook fijn.

Verhit een grote, zware pan op zo hoog mogelijk vuur totdat hij gaat roken (voorzichtig dus!). Leg de inktvis in de pan met de ingesneden zijde naar onder: ze mogen elkaar niet raken of overlappen. Leg daarna ook de koppen erbij. Bak ze ca. 2 minuten op hoog vuur, totdat de pijlinktvis goudbruin is (de tubes zullen opkrullen).

Bak de witte delen van de lente-uien mee. Voeg daarna de cherrytomaatjes en de sivri-peper toe en bak die 30 seconden mee. Voeg na elkaar de knoflook, citroen, het groen van de lente-uien en de kruiden toe, en roer telkens alles door elkaar. Giet er ten slotte 2 eetlepels water bij en schraap met een pollepel de inktvis los van de bodem.

Leg de inktvis en tomaten op de borden en serveer ze met de Griekse yoghurt.

Retourtje Tel Aviv

Open dit boek en je ruikt bij wijze van spreken de heerlijke gerechten die in het Israëlische restaurant NENI worden geserveerd. Behalve recepten vind je hierin ook herinneringen, ideeën en verhalen. Goed nieuws is dat NENI in november een vestiging opent op het Stadionplein in Amsterdam.

NENI’s Tel Aviv Door Haya Molcho & Elihay Biran (Uitgeverij Terra € 29,99), verkrijgbaar vanaf 18 september 2018.

Dit recept is afkomstig uit VIVA 36-2018. De editie ligt in de winkel t/m11 september. Je kunt de editie ook hieronder online bestellen.

P.S: VIVA goes digital! Ga naar VIVA.nl/scan en scan de nieuwste VIVA met je telefoon. Dan shop, lees en ontdek je nóg meer.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER«