3x stoere barbecuerecepten

De weergoden zouden ons deze week weer goed gezind zijn en dat betekent dat we de barbecue weer op kunnen zoeken. Als je niet wilt dat je menu wéér bestaat uit kipsaté met stokbrood; probeer eens een van deze stoere recepten.

Chicken wings met chilidip en rode kool

Dit heb je nodig (voor 4 personen): 12 kippenvleugels • 2 tl zeezout • 80 gram honing • 20 gram bruine basterdsuiker • 50 – 70 gram tomatenpuree • 10 el aardbeienazijn • 2 tenen knoflook 2 el. smoky herb & spice mix • 6 el mayonnaise with Olive Oil • 1/2 el. ghost Chili Sauce • 200 g rode-koolreepjes • 1/2 verse limoen • zwarte peper

Zo maak je de chicken wings: Bestrooi de kippenvleugels met zeezout, pureer de knoflook en smeer de kippenvleugels hiermee in. Laat dit 60 minuten intrekken in de koelkast. Maak nu de marinade. Meng daarvoor honing, basterds­uiker, tomatenpuree en 4 el aardbei-rabarberazijn in een pannetje en breng dit aan de kook. Voeg hier de Smoky Herb & Spice Mix aan toe en laat iets afkoelen. Verwarm de barbecue tot 160 °C. Leg de kippenvleugels in een pan, zet het op de barbecue en sluit het deksel. Laat de kip 30 minuten garen en smeer vervolgens de marinade met een kwastje op de kippenvleugels. Sluit de barbecue weer en laat de kip verder bakken tot de marinade is opgelost. Herhaal dit tot de marinade op is. 

Zo maak je de chilidip: Voeg Ghost Chilisaus naar smaak toe aan 6 eetlepels Olijfoliemayonaise voor een pittige dip bij de kippenvleugels.

Zo maak je de salade: Meng de gesneden rode kool met 6 el. Aardbeienazijn, de geraspte schil van een halve limoen en wat vers gemalen zwarte peper.

Pulled pork

Dit heb je nodig (voor 4 personen): 1 kg varkensschouder (geheel) • 2 el. Chili & Black Pepper Seasoning • 2 el gerookt Paprikapoeder • 10 el. Smokin’ Hot ’n Sweet Chili Sauce • 5 el appelciderazijn • 1/2 verse ananas • 4 grote aardappels • 80 gram roomboter • 2 el Smoky Bush Mix

Zo maak je het: Bestrooi de varkensschouder met een mengsel van de Chili & Black Pepper Seaso­ning en het Gerookte Paprikapoeder. Verwarm de barbecue voor op 150 °C. Leg de varkensschouder op de barbecue en laat deze minstens 3 uur garen. Let op dat de temperatuur tussen 120 °C en 150 °C blijft. Verpak de aardappels in aluminiumfolie en leg na 2 uur naast de varkensschouder. Wikkel die na 3 uur in aluminiumfolie en laat nog 1 uur garen. De barbecue mag in dat uur langzaam afkoelen. De aardap­pels zijn na 1 uur gaar, maar mogen blijven liggen zodat ze warm blijven. Snij de ananas in schijven en bak de laatste 15 minuten mee op de barbecue. Meng voor de kruidenboter de roomboter met de Smoky Bush Mix. Haal de varkensschouder uit het aluminium en rafel het vlees met een vork. Meng met de Smokin’ Hot ’n Sweet Chili Sauce en de appelciderazijn. Snij de aardappels open en besmeer met een flinke lepel kruidenboter. Serveer de pulled pork met de gegrilde ananas en gepofte aardappels.

Chiliburger

Dit heb je nodig (voor 4 personen): 400 gram rundergehakt • 2 el Texan Steak Rub

• 8 plakken bacon • 8 cherrytomaatjes • 1 kleine rode ui • 1 avocado • Peperoncino Italiano grinder
Zeezout • 4 zoete aardappels • 1 el Bak & Braad olijfolie • 1 el. Dipper Rosmarino • 4 plakken Cheddarkaas • 8 blaadjes bladsla • 4 hamburgerbroodjes • 4 el. Patatas Bravas Dip

Zo maak je het: Meng het rundergehakt met de Texan Steak Rub. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 °C. Pers vier hamburgers met de hamburgerpers en leg ze in de koelkast. Leg een vel bakpapier op een ovenschaal en bak de bacon bruin en knapperig in de oven. Snij de cherrytomaatjes in kleine stukjes en snipper een rode ui. Meng beide met een geprakte avocado en breng op smaak met de Peperoncino grinder en zeezout. Schil de zoete aardappels en snij hier frietjes van. Meng de frietjes met Bak & Braad Olijfolie en Rosmarino dipperkruiden. Verhoog de temperatuur van de oven tot 180 °C, leg de frietjes in een braadschaal en bak ze 15 minuten in de oven. Verwarm een barbecue tot 200 °C. Snij de hamburgerbroodjes doormidden en gril ze kort op de barbecue. Leg nu de hamburgers op de grill en bak ze 3 minuten aan weerszijden. Leg vervolgens een plak Cheddarkaas op de hamburgers en leg de hamburgers terug op de barbecue tot de kaas is gesmolten. Leg een blaadje sla op de onderkant van de broodjes en leg hier de hamburgers op. Schep een flinke lepel van het avocado-tomatenmengsel op de hamburger en leg hier de krokante bacon op. Leg nu de bovenkant van het broodje erop en steek er een prikker door om alles op zijn plaats te houden. Serveer de hamburger met de gebakken frietjes en Patatas Bravas Dip.

Over Oil & Vinegar

Oil & Vinegar is de absolute autoriteit op het vlak van olijfolie en azijn en heeft winkels over de hele wereld. Sinds deze maand is ook de beste olijfolie ter wereld te koop in de winkels van Oil & Vinegar. De Castillo de Canena reserva familia werd door de internationale olijfoliebijbel Flos Olei met maar liefst 98 punten bekroond tot de beste van de wereld.

Wil je niets meer missen van VIVA én deze zomer shinen met een toffe crossbody tas? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: een halfjaar VIVA voor € 11 per maand en een GRATIS tas van Burkely t.w.v. € 69,95