Theegeleuter? Hoe thee drinken schadelijk kan zijn

thee schadelijk

We kunnen de hele dag wel thee drinken. ’s Ochtends is een bakkie heerlijk om je dag mee te beginnen, tijdens het werken een grote mok op je bureau is ook altijd een goed idee en ’s avonds op de bank drinken we zo drie grote glazen leeg. Maar of zoveel thee op een dag zo slim is, is nog maar de vraag. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat thee schadelijk voor je kan zijn…

Uit een onderzoek van Journal of Toxicology uit 2013 onder dertig theesoorten, blijkt dat ze allemaal zware metalen bevatten. Wanneer thee langer dan vijftien minuten trok, was de hoeveelheid zelfs gevaarlijk. Goedkope citroenthee bleek de ergste soort.

Maar er is meer. Uit een onderzoek naar de hoeveelheid fluoride in thee blijkt dat budgetthee drie keer zoveel fluoride bevat als duurdere theeën. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het deel van de theeplant dat voor de bepaalde thee wordt gebruikt. Te veel fluoride is schadelijk voor je tanden en botten.

Daarnaast zit in theesoorten zoals rooibos, kamille en pepermuntthee de stof Pyrrolizidine Alkaloïde. Wanneer je hiervan te veel binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor je lever.

Veilig thee drinken doe je zo

  • Laat je thee nooit langer dan drie minuten trekken;
  • Vermijd thee uit China, India en Sri Lanka;
  • Kies het liefst voor witte thee. De bladeren van witte thee zijn zo jong als ze worden geplukt, waardoor er het minste giftige stofjes inzitten;
  • Laat poeder- of korrelthee achterwege. Dat soort theeën zijn vaak gemaakt van de slechtste kwaliteit theebladeren en heeft daardoor de meeste kans op giftige stoffen.
  • Vermijd goedkope theesoorten;
  • Kies het liefst voor kwaliteitsthee in de smaken assam, ceylon, oolong of daarjeeling.

Wil je niets meer missen van VIVA én deze zomer shinen met een toffe crossbody tas? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: een halfjaar VIVA voor € 11 per maand en een GRATIS tas van Burkely t.w.v. € 69,95.

Bron ELLE | Beeld Sanoma Beeldbank