5 tips voor een gezond ontbijt

gezond ontbijt

Het vergt flink wat energie om er de hele dag tegenaan te kunnen. Maar een goed begin is het halve werk! Start daarom je dag met een gezond ontbijt. Maar hoe moet dat eigenlijk? Wij geven je vijf tips voor een goed begin van je dag, waar je de ochtend goed op doorkomt.

1 Proteïnen

Muesli met melk klinkt als een goed ontbijt, toch? Graan en zuivel bij het ontbijt is inderdaad een goede basis, maar dan moet je de melk ook echt opdrinken. Proteinen verteren langzamer dan koolhydraten, dus zonder ruime hoeveelheden krijg je snel weer trek. Houd je niet van melk? Ga dan voor een eitje, want een ei hoort erbij!

2 Vezels

In ontbijtgranen moet minstens vijf gram vezel zitten en altijd meer vezel dan suiker. Hoe meer suiker in je ontbijt, hoe sneller het verteert en des te sneller krijg je honger. Tip: voeg chiazaad toe voor extra veel vezels.

3 Vetten

Een ontbijt zonder vet zorgt ervoor dat je binnen een uur weer trek krijgt. Een ontbijtje met vetvrije Griekse yoghurt, granen en bessen klinkt best oké, maar het is beter om toch gezonde vetten in je ontbijt op te nemen. Ga daarom voor óf yoghurt met een hoger vetpercentage óf voeg noten toe om een hongergevoel te voorkomen. En natuurlijk is een met margarine besmeerd bammetje altijd goed!

4 Portie

Haasten, haasten en snel nog een banaan grijpen als ontbijt voor onderweg, want dat vult best. Guilty? Hoewel een stuk fruit een handig on-the-go ontbijtje is en veel vezels, vitaminen en mineralen bevat, is het echt niet genoeg om door te kunnen gaan als een ontbijt. Ga er gewoon even voor zitten en zorg voor een maaltijd van 300 tot 400 calorieën om écht verzadigd te worden.

5 Tijdstip

Het beste tijdstip voor een gezond ontbijt is een uurtje na het wakker worden. Dus eerst even lekker douchen en je klaarmaken voor de nieuwe dag.

Bronnen CookLoveShare, Huffington Post
Beeld iStock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.