5x lekkere recepten voor kipfilet uit de oven

kipfilet uit de oven

Wil je een gerecht op tafel zetten wat er ook nog een beetje appetijtelijk uitziet? Ga voor een van deze recepten voor kipfilet uit de oven. Complimenten gegarandeerd.

Zuiderse citroenkip

Dit heb je nodig (voor 4 personen): 9 teentjes knoflook (grof, gehakt) • 3 takjes basilicum • 2 citroenen • 2 el citroensap • 50 ml witte wijn • 1 tl gedroogde oregano • 1 tl gedroogde tijm • 50 ml olijfolie • peper en zout • 4 kipfilets • 300 gram kerstomaten (rood en geel) • 1 el citroenschil • 300 gram spaghetti

Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 200°C. Spoel de citroenen en snijd ze in partjes. Leg de kipfilets in een ovenschaal. Verwarm de olijfolie zachtjes, samen met de knoflook. Doe het citroensap, de wijn, citroenschil en gedroogde kruiden erbij. Haal van het vuur. Giet de knoflookolie over de kip en leg de partjes citroen erbij. Zet 35 minuten in de oven. Spoel ondertussen de kerstomaten. Leg ze na 20 minuten bij de kip in de oven. Breng op smaak met peper en zout en werk af met blaadjes basilicum.

Kipfiletrolletjes met pesto

Dit heb je nodig (voor 4 personen):  3 kipfilets à 120 g  • olijfolie • 1 ei • 1 zakje pureeaardappel • rasp van 1 citroen • 1 grote courgette •  100 g verse doperwten (of uit de diepvries, ontdooid) • 100 g oud brood
Voor de pesto: 1 bosje basilicum • 30 gram walnoten • 20 gram Parmezaanse kaas (fijngeraspt)

Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd voor de vulling de courgette met een dunschiller in lange linten en zet ze apart. Maak de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking. Scheur het brood in stukken en doe die met het ei in de keukenmachine. Voeg de citroenrasp en een klein beetje peper en zout toe. Maal pulserend tot het mengsel op grove broodkruimels lijkt. Voeg de doperwten toe en maal nogmaals. Verdeel het mengsel in drieën en vorm er worstjes van.
Snijd met een scherp mes elke kipfilet open (zoals een boek). Leg er een stuk bakpapier op en sla de filet met een koekenpan of deegroller uit tot een dikte van 1 cm. Leg wat courgettelinten naast elkaar over elke kipfilet en een ‘worstje’ daar midden op. Rol de kipfilet voorzichtig op en zet hem vast met cocktailprikkers. Prik de prikkers op gelijke afstanden van elkaar, het vlees is dan later gemakkelijker te snijden. Leg de kiprolletjes in een braadslee, druppel er wat olie over en rooster ze in 20 minuten gaar en goudbruin. Bereid ondertussen de pesto in een vijzel of gebruik een blender. Pluk de blaadjes van het basilicum en maal ze fijn met wat zout. Voeg de noten plus wat peper toe en pureer nogmaals. Roer de parmezaan en wat olie erdoor.
Haal de gare rolletjes uit de oven en laat ze 2-3 minuten rusten. Snijd de kip in plakken en doe de pesto, sperziebonen en aardappelpuree erbij. Besprenkel met nog wat olijfolie.

Kipschotel

Dit heb je nodig (voor 4 personen): 8 plakjes bacon • 1 kg vastkokende aardappelen (geschild) • 1 el peterselie (fijngehakt) • 2 el rozijnen • 4 kipfilets • 1 ijsbergsla (in parten) • 400 gram tomatensaus met basilicum (zelfgemaakt of uit pot) • 2 el olijfolie • 4 el knoflookdressing

Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bestrooi de kipfilets met zout en peper. Wikkel ze in de bacon en steek vast. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de kipfilets bruin aan. Schenk de tomatensaus in de ovenschaal. Voeg de rozijnen toe en leg de kipfilets erin. Bak de kipfilets in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten gaar. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Lepel de dressing over ijsbergsla. Bestrooi de kipschotel met de peterselie. Serveer met de aardappelen en de sla.

Griekse ovenkip

Dit heb je nodig (voor 4 personen): 1 bakplaat bekleed met bakpapier • 2 takjes rozemarijn • 1 citroen • 600 gram aardappelpartjes (diepvries) • 200 gram feta (in blokjes) • 2 tl gedroogde oregano • 6 el olijfolie • 2 tenen knoflook (fijngehakt) • 2 courgettes (in halve maantjes van 1 cm) • 500 gram kipfilet

Zo maak je het: Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Meng in een grote schaal de kipfilet met de courgette, de knoflook, het citroensap, 3 el olijfolie, de oregano en zout en peper naar smaak. Spreid uit over de bakplaat en bestrooi met de feta. Bak de kip met de courgette in 20-25 minuten bruin en gaar in de oven. Verhit intussen in een koekenpan de rest van de olie. Bak de aardappelpartjes in 10 minuten goudbruin en gaar. Schep de rozemarijn erdoor en bak nog 1 minuut. Serveer de kip met de courgette en feta met de rozemarijnpartjes.

Kip met kaas in een jasje

Dit heb je nodig (voor 4 personen): 4 kipfilets • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries) • 120 g emmentaler (1 stuk) • 1 el sesamzaadjes • peper en zout • margarine (voor het invetten)

Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 225 °C. Laat het bladerdeeg ontdooien. Snij de kipfilets horizontaal open, maar niet helemaal los. Snijd de kaas in 4 repen. Leg op elke (open) kipfilet een reepje kaas, kruid met peper en vouw het vlees dicht. Kruid de buitenkant met peper en zout. Omwikkel elke kipfilet met een plakje bladerdeeg en leg de pakketjes op de naad in een met margarine ingevette ovenschaal. Bestrijk het bladerdeeg met de losgeklopte eidooier en bestrooi met sesamzaadjes. Zet 20 à 25 minuten in de oven.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron CookLoveShare | Beeld CookLoveShare, iStock