VIDEO: Ook zo gek op bacon? DIT is de reden!

Je huiskamer gaat er ontzettend van ruiken en het is ook niet bepaald goed voor je, maar toch zijn er hele bevolkingsgroepen die het liefst begraven zouden worden onder bacon. Sterker nog, de gemiddelde Amerikaan verorbert gemiddeld ruim 8 kilo (!) per jaar. En als we de Canadese YouTubers AsapScience mogen geloven, is er een verklaring voor deze bacon-liefde.

“Als bacon opgewarmd wordt smelt het vet en ontstaat er een unieke chemische reactie tussen suikers en aminozuren,” zo vertelt de video. “Deze reactie zorgt voor een mengsel van ongeveer 150 organische stoffen uit het spek die we herkennen als de typische bacon-lucht waar liefhebbers zo van watertanden.”

Dat bacon onweerstaanbaar is, dat begrijpen we, maar helaas kleven er ook nog wat nadeeltjes aan het vettige goed. Ten eerste barst bacon van de verzadigde vetten en is het een echte caloriebommetje. Als je namelijk die eerdergenoemde 8,1 kilo bacon naar binnen werkt, ben je zo’n 44.000 caloriën rijker.

Dat niet alleen, als je bacon kookt reageren nitrieten met aminozuren die dan veranderen in nitrosamines. Say whay? Nou, da’s niet best, want nitrosamines zijn een welbekende kankerverwekkende stof. Dat betekent helaas dat bij een teveel aan bacon het risico op kanker wordt verhoogd.

He, lekker fijn nieuws weer hè? Maar zoals met alles wat lekker is: zolang je er niet teveel van eet, is er niets aan de hand.