Vijfsecondenregel? Voor deze etenswaren geldt die niet

vijfsecondenregel

Tel jij altijd luidkeels tot vijf terwijl je gauw je eten van de grond raapt als je het hebt laten vallen? Voor iedereen die zich streng aan de vijfsecondenregel houdt is er nieuws. Sommige etenswaren kunnen namelijk veel langer op de grond blijven liggen voordat dat de bacteriën toeslaan.

Onderzoekers van de Aston University in Birmingham zijn erachter gekomen dat sommige etenswaren nauwelijks besmet raken door bacteriën als ze op de grond belanden. Zelfs na een half uur kun je ze nog ‘veilig’ eten. Het gaat vaak om droge en harde producten zoals chocola en chips. Ook met toast, koekjes en sandwiches hoef je de vijfsecondenregel niet zo nauw te nemen.

Met snoep, pasta en patat moet je daarentegen beter oppassen. Daarop is de vijfsecondenregel wel van toepassing. Hetzelfde geldt voor donuts en toasts die met de besmeerde kant naar beneden op de grond zijn gevallen. Ook goed om te weten: de ondergrond waarop je eten valt speelt ook een rol. Zo is er op tapijt minder noodzaak om je eten snel van de grond te rapen. Uit het onderzoek bleek dat het aantal bacteriën na drie en dertig seconden nog hetzelfde was. Op een vloer van laminaat of tegels moet je sneller zijn.

Beeld iStock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.