Voor eens en altijd: het verschil tussen kruidnoten en pepernoten

verschil pepernoten kruidnoten

Kruidnoten of pepernoten? Argh, iedereen zegt het door elkaar en jij irriteert je wezenloos. Daarom speciaal een artikel over kruidnoten en pepernoten. Dan wordt het voor eens en altijd duidelijk 😉

De twee termen worden door elkaar gebruikt, al is pepernoot het woord dat we het vaakst gebruiken. En dat terwijl we over het algemeen kruidnoten in onze hand krijgen gedrukt van Piet. Maar dit is dus het verschil tussen pepernoten en kruidnoten. 

Wat is een pepernoot?

Ken je die vierkante dobbeltjes die wat zachter zijn (je kunt erin drukken) en een beetje naar taaitaai smaken. Taaitaai dus, maar dan in kleine dobbelvorm? Da’s een pepernoot.

Dit is een kruidnoot

Dat zijn dus die harde halve bolle rakkers die je van de Piet ontvangt als beloning voor je keurige gedrag gedurende het afgelopen jaar. Hier zitten speculaaskruiden in. Kruidnoten zijn wat kleiner dan de hierboven genoemde pepernoten.

Eigenlijk klopt er niets van

Die pepernoot die bezongen wordt in Sinterklaasliedjes? Dat zijn dus kruidnoten. En van die naam klopt ook geen bal want specerijen geven de nootjes smaak en niet kruiden. Maar goed, specerijenootjes bekt ook niet lekker. Je hoeft je dus vanaf nu niet meer druk te maken over het verschil tussen pepernoten en kruidnoten. Je vraagt Piet om pepernoten en krijgt kruidnoten. Prima.

Smullen? Recept: worteltaart met chocolade en pepernoten

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: 24kitchen.nl | Beeld: Istock
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.